Європарламент підтримав входження Румунії і Болгарії до Шенгенської зони

08 червня 14:00

Європарламент виступив за приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони. Про це йдеться у прийнятій в середу, 8 червня, Європарламентом у Страсбурзі доповіді Карлоса Коельо (група народних партій, Португалія).

 

Доповідь підтримали 487 депутатів, висловилися проти - 77, утрималися - 29.

У прийнятому сьогодні документі наголошується, що Румунія і Болгарія виконали всі необхідні вимоги для приєднання до Шенгенської угоди, хоча деякі питання, які потребують додаткового контролю, все ще залишаються.

Позитивну думку Європарламенту щодо готовності Румунії та Болгарії приєднатися до Шенгену буде передано на розгляд Ради міністрів з питань юстиції та внутрішніх справ ЄС. Найближче засідання цієї ради відбудеться 9-10 червня у Люксембурзі.

Шенгенська угода - міжнародний договір, який ліквідує контроль на внутрішніх кордонах країн Європейського Союзу. Свобода пересування поширюється на громадян країн-членів ЄС і всіх осіб, які перетинають внутрішні кордони на території, де діє цей договір.

До складу країн-учасниць Шенгенського договору зараз входять 22 країни-члена Євросоюзу: Австрія, Бельгія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Чехія, Швеція, Естонія. До Шенгенської зони також належать Ісландія, Норвегія і Швейцарія.