Європарламент хоче заборонити вивезення ядерних відходів за межі ЄС

23 червня 15:35

Європарламент вважає за необхідне заборонити вивезення радіоактивних відходів за межі Євросоюзу і хотів би бачити альтернативні варіанти їх утилізації, окрім підземних поховань. Про це йдеться в повідомленні ЄП.

 

"Експорт ядерних відходів в країни за межами ЄС має бути заборонено, крім експорту для переробки з метою повторного використання з подальшим поверненням в ЄС. Навіть всередині Євросоюзу такий експорт має бути дозволено лише на основі двосторонніх державних угод", - сказано в повідомленні парламенту.

Раніше комітет Європарламенту з енергетики запропонував дозволити такий експорт, таким чином, його ініціативу було відхилено ЄП в цілому.

Крім того, Єврокомісія пропонувала дозволити експорт ядерних відходів за межі ЄС на основі двосторонніх державних угод. Парламент, таким чином, не підтримав і цю ініціативу.

ЄП також хотів би бачити активізацію досліджень у сфері альтернатив захоронення відходів під землею, що йде в розріз з думкою Єврокомісії про те, що подібні глибокі поховання є найбільш безпечними для зберігання високорадіоактивних речовин.

Єврокомісія склала свої пропозиції з торгівлі та захоронення ядерного палива в листопаді 2010 року. Остаточне рішення має прийняти Саміт глав держав ЄС лише після рекомендацій з боку Європарламенту. ЄП не уточнює можливий період остаточного прийняття рішень з цих питань.

АЕС на своїй території мають 14 з 27 країн ЄС. Щорічно в Європі виробляється сім тисяч кубометрів так званих відходів високого рівня