Єдиний український підводний човен вийде у море після 20 років ремонту

19 березня 13:44

Дизельний підводний човен «Запоріжжя» було відремонтовано за допомогою російських фахівців. Перші випробування у морі заплановано на 17 квітня.

 

Єдиний на українському флоті дизельний підводний човен «Запоріжжя» після 20-річного ремонту виходить на ходові випробування. Про це 19 березня повідомило РІА «Новости» джерело у штабі Військово-морських сил України.

«Після 20-річного ремонту човен виходить в море на ходові випробування. Безпеку виходу встановлюватиме рятувальне судно Чорноморського флоту РФ «Комуна», - сказало джерело.

Підводний човен «Запоріжжя» 1970 року побудови за останні 22 роки жодного разу не виходив у море. Спроби українських суднобудівників реанімувати корабель виявилися безуспішними, і українське командування звернулося до Міноборони РФ з проханням провести ремонт підводного човна на судноремонтному заводі МО РФ №13 (Севастополь).

Ремонт «Запоріжжя» продовжили російські фахівці, які й підготували підводний човен до виходу в море. У 2011 році українські підводники проходили стажування на підводному човні ЧФ «Алроса» з фактичними виходами в море і зануреннями.

Як повідомило джерело у ВМС України, вихід у море заплановано на 17 квітня, до цього часу ПЧ «Запоріжжя» виведуть із заводу.

«На українському флоті немає рятувальних суден для встановлення безпеки підводних човнів, тому наше керівництво звернулося з проханням до командування ЧФ забезпечити ходові випробування нашого підводного човна силами рятувальних суден ЧФ», - сказав представник українських ВМС.

За попередніми даними, на вихід з українським підводним човном буде направлено російське рятувальне судно «Комуна» і фахівців з бригади рятувальних суден ЧФ РФ.

«Слід визнати, що на українському флоті вже немає фахівців, з яких можна набрати повний екіпаж для підводного човна. Не виключено, що і це питання будемо опрацьовувати з російським колегами», - сказав джерело.

Вихід підводного човна «Запоріжжя» з заводу планувався ще у травні 2011 року, але був перенесений через виявлені несправності у діючих механізмах. !zn

Читайте також:

Україна перешкоджає збільшенню військової потужності Чорноморського флоту, - російський адмірал


Росія посилить Чорноморський флот шістьма підводними човнами

Росія не змогла узгодити з Україною умови заміни кораблів у Севастополі

Влада Севастополя поскаржилася Кабміну на ЧФ РФ