Дві третини українців назвали закон про російську мову передвиборчим ходом влади

04 липня 11:07

Більшість громадян у всіх регіонах України впевнені, що закон про російську мову є передвиборчим кроком з метою підвищення популярності перед виборами. Так вважають навіть 52% жителів Сходу країни.

 

Чверть українців (24%) вважають, що законопроект Партії регіонів, який підвищує статус російської мови, є проявом турботи влади про потреби громадян, які говорять російською мовою. Про це свідчать дані червневого опитування Центру Разумкова.

У той же час 65,1% опитаних дотримуються думки, що законопроект є передвиборчим кроком з метою підвищення популярності перед виборами (так вважають більшість жителів усіх регіонів - від 51,8% на Сході країни до 78,8% - на Заході).

При цьому 43,6% респондентів виступають за те, щоб українська мова була єдиною державною й офіційною мовою, 25,0% - за те, щоб російській було надано статус офіційної в деяких регіонах, 23,9% - за надання російській мові статусу другої державного поряд з українською. Ще 2,0% опитаних вважають, що російська мова повинна бути єдиною державною, а українська - офіційною, а 0,4% - що російська повинна бути єдиною державною і офіційною в Україні.

Якщо більшість жителів Західного і Центрального регіонів (відповідно 84,4% і 59,7%) виступають за те, щоб тільки українська мова була державною, то відносна більшість жителів Південного та Східного регіонів (відповідно 47,7% і 40,4%) - за те, щоб і українська, і російська були державними мовами.

Литвин пообіцяв не підписувати закон про мови за жодних обставин

Нагадаємо, що 3 липня Рада прийняла в цілому скандальний закон про основи державної мовної політики, який розширює сферу застосування російської мови, після чого опозиція почала акцію біля Українського дому.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 16 по 25 червня 2012 року. Методом інтерв'ю було опитано 2009 респондентів старше 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 132 населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень). Інтерв'ю проводилися за місцем проживання респондентів. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95. !zn

Читайте також:

В Україні проходять протести проти прийняття Радою закону про мови

Партія регіонів запевняє, що прийняття закону про мови не приурочено до візиту Путіна

Литвин про Мартинюка: Ділив з ним хліб і сіль, а він мене здав

Джерело: Янукович безумовно підпише закон про мови