Довіряти оточуючим людям схильні лише 40% українців

10 червня 12:14

За даними дослідження «Український характер», проведеного центром «Софія» в березні, менше половини (43,6%) українців у тій або іншій мірі поділяють думку, що більшості людей можна довіряти.

 

Про це пишуть Андрій Єрмолаєв Олександр Левцун у своїй статті для ZN.UA.

Приблизно стільки ж (42,8%) респондентів «однозначно згодні» або «швидше, згодні», що «більшість людей постарається використати Вас у своїх цілях або обдурити, якщо випаде така нагода».

« Загалом, можна стверджувати, що українці хитаються між довірою і недовірою до оточення, і така невизначеність уже сама по собі є несприятливим суспільним чинником», - зазначають автори статті.

Результати дослідження «Український характер» цілком узгоджуються з даними «Європейського соціального дослідження». Згідно з даними ЄСД-2009, за рівнем довіри людям («більшості людей загалом») серед жителів європейських країн українські громадяни посідають одне з останніх місць. Український показник (4,11 бала за 10-бальною шкалою) слід інтерпретувати як хитання між довірою і недовірою (з ухилом до недовіри).

За даним показником Україна випереджає лише Туреччину, Румунію, Росію, Португалію, Болгарію та Грецію. Найбільше довіряють один одному жителі скандинавських країн. У Данії аналогічний показник становить 6,92 бала, у Норвегії - 6,62 бала, у Фінляндії - 6,45 бала, у Швеції - 6,35 бала.

Докладніше читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» у матеріалі директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрія Єрмолаєва та керівника соціологічних програм Центру соціальних досліджень «Софія» Олександра Левцуна «Вишневий сад українського традиціоналізму».