До списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включено два нових об'єкти

24 червня 12:58

Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включив Систему озер у Великій рифтовій долині (Кенія) і на Березі Нінгалу (Австралія) до списку Всесвітньої спадщини, повідомляє прес-центр ЮНЕСКО.

 

У Рифтовій долині Кенії розташовано три відносно мілководних озера (Богор, Накуру і Елементаіта), загальна площа яких становить 32 тис. га. Тут є найбільш представницька у світі різноманітність пернатих. Територія є найбільшим серед відомих місць вигулювання малих фламінго, а також одним з найбільш значних місць гніздування і вигодовування пташенят великих пеліканів. У заповіднику мешкають значні популяції ссавців, включаючи чорного носорога, жирафа Ротшильда, великого куду, лева, леопарда і дикої собаки. Це місце - велика цінність з точки зору можливості вивчення найважливіших екологічних процесів.

Узбережжя Нінгалу, територія на віддаленому західному узбережжі Австралії, включає 708 тис. га прибережної зони і акваторії з найдовшим у світі прибережним рифом. Її наземна частина чудова завдяки великій карстовій системі, мережі підземних печер і водних тунелів. Багата на підземні водні басейни і протоки, вона утворює середовище проживання рідкісних видів, які створюють виключне морське й наземне біорізноманіття. Щорічно біля узбережжя Нінгалу збираються зграї китових акул, серед інших місцевих мешканців - зустрічаються у великій кількості морські черепахи. У земній частині заповідника розташовано різноманітні підземні формування - розгалужена мережа печер, проходів і проток. У заповіднику мешкають різні рідкісні види, що створюють виключно багате біорізноманіття морського і наземного світу.

На своїй 35-й сесії, яка триватиме в Парижі до 29 червня, комітет розгляне 35 кандидатур на включення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, включаючи природні, культурні та змішані природно-культурні об'єкти.

На сьогодні до списку Всесвітньої спадщини належать 911 об'єктів «видатної універсальної цінності», включаючи 704 культурних, 180 природних і 27 змішаних об'єктів від 151 держави-учасника.

Як повідомляло ZN.UA, на цій сесії до списку може бути включено п'ятий український об'єкт - Чернівецький університет.