Для Брейвіка побудують у в'язниці індивідуальну психіатричну лікарню

28 червня 10:40

Для Андерса Брейвіка, обвинуваченого у вбивстві 77 осіб, у в'язниці побудують окреме психіатричне відділення. Для контролю поведінки та лікування терориста в будівлі буде обладнаний спеціальний медичний кабінет.

 

МОЗ Норвегії схвалив створення персонального психіатричного відділення для 33-річного терориста Андерса Брейвіка на території в'язниці Іла в Осло.

Під лікарню вже почали перебудовувати один із корпусів в'язниці. Майбутня клініка буде розрахована на перебування лише одного пацієнта, за яким будуть цілодобово вестися спостереження: у денний час за ним буде доглядати четверо, а вночі - троє співробітників клініки.

Для для контролю поведінки та лікування терориста в будівлі буде обладнаний спеціальний медичний кабінет. Крім того, у розпорядженні Брейвіка будуть спальня, ванна кімната, туалет, спортзал і кімната відпочинку.

Минулого тижня у Норвегії був прийнятий закон, що набуває чинності з 1 липня, за яким Брейвік може бути довічно ізольований від суспільства. Документ, про який вперше стало відомо ще в березні, відразу ж отримав назву «Закон для Брейвіка».

У тексті закону, зокрема, пропонується побудувати для таких пацієнтів, як Брейвік, спеціальні медичні установи з найвищим режимом безпеки та суворим контролем відвідувачів. Злочинець же міститиметься в такому закладі доти, поки зберігається загроза його життю з боку суспільства.

Вирок «норвезькому стрільцю» буде оголошено 24 серпня. Сторона звинувачення вже попросила суд відправити терориста на примусове лікування в психіатричну клініку. «Ми вимагаємо, щоб Брейвік був направлений на примусове лікування», - сказав представник прокуратури Свейн Холден, зазначивши, однак, що звинувачення все ж сумнівається, чи дійсно підсудний божевільний. «У нас немає повної впевненості», - заявив Холден.

Тим часом захист Брейвіка вимагає визнати чоловіка осудним і призначити йому «максимально м'яке покарання». У разі визнання його осудності терористові загрожує тюремне ув'язнення на максимально можливий термін - до 21 років.

Процес у справі Андерса Брейвіка проходить в суді Осло з 16 квітня. Брейвік звинувачується в тому, що 22 липня минулого року влаштував вибух в урядовому кварталі норвезької столиці, в результаті якого загинули вісім осіб, і у вбивстві 69 людей в молодіжному таборі Робочої партії Норвегії на острові Утойя. !zn

Читайте також:

Вирок терористові Брейвіку оголосять 24 серпня

В Осло 40 тис. людей заспівали пісню про світ, який ненавидить Брейвік (відео)

Брейвік розповів про причини своєї ненависті до мусульман

Брейвік пообіцяв не оскаржити вирок, якщо його визнають осудним