Депутати запропонували створити при Януковичі Раду отаманів

04 жовтня 15:50

Верховна Рада має намір упорядкувати діяльність козацьких організацій. Згідно з проектом закону Слова «козак», «отаман», «гетьман» або похідні від них можуть використовувати тільки козачі організації та їх об'єднання. При президенті запропонували створити Раду отаманів.

 

Депутати Верховної Ради В'ячеслав Богуслаєв, Юрій Мірошниченко, Ярослав Сухий (фракція Партії регіонів) та Станіслав Аржевітін (НУНС) запропонували парламенту створити Раду отаманів як консультативно-дорадчий орган при президентові для координації державної політики у сфері козацтва.

Про це йдеться в законопроекті № 11295 «Про козацтво і козачі організації в Україні», зареєстрованому у Верховній Раді.
Згідно з проектом закону, завданнями ради є забезпечення ефективної взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування з козацькими організаціями, участь у відродженні та розвитку історичних, патріотичних, культурних, духовних і моральних традицій українських козаків, залучення козацьких організацій до охорони культурної спадщини, фізкультурно-спортивної роботі, військово-патріотичному та духовному вихованню дітей та молоді.
Також документом передбачаються принципи і порядок створення козацьких організацій, основи їх діяльності, вимоги до членства в них.
Крім того, автори пропонують створити Всеукраїнську козацьку раду та відповідні ради на регіональному рівні, а також державний департамент з питань козацтва при Кабінеті Міністрів.
Прийняття запропонованого закону, на думку депутатів, буде сприяти консолідації українського суспільства, реалізації державницького потенціалу українських козаків, єднанню козацьких організацій, відродженню козацтва в Україні, історичних традицій українського народу.
Передбачене законопроектом виконання козацькими організаціями важливих завдань, у тому числі шляхом участі в охороні громадського порядку, державного кордону, культурної спадщини, проведення ними фізкультурно-спортивної роботи, військово-патріотичного та духовного виховання дітей та молоді, буде сприяти успішному розвитку відповідних сфер життя держави.
Згідно з проектом закону, слова «козак», «отаман», «гетьман» або похідні від них можуть використовувати лише козацькі організації та їх об'єднання, що діють у відповідності з цим законом. !zn
Читайте також: