Чергове відео американців з Іраку: розстрілюють перехожих з "Хамерів" і таранять автівки

19 квiтня 10:04

У США розгорається скандал, пов'язаний зі співробітниками компанії приватної військової компанії Blackwater. Опубліковано відеозаписи, на яких американські контрактники стріляють по перехожих на вулицях Багдада.

 

У США розгорається черговий скандал навколо неналежної поведінки американців за кордоном. Опубліковані відеозаписи про війну в Іраку, датовані 2006 роком, в яких бійці з бронетранспортера обстрілюють з автоматів перехожих на вулицях Багдада, а також таранять легкові автомобілі і збивають на узбіччі жінку.

Відеозаписи оприлюднені у квітневому випуску журнал Harper's Magazine, під назвою «Каста воїнів: золоте століття найманця», присвяченому бійцям-контрактникам з «приватних армій». У статті журналіста Чарльза Гласса розповідається про те, що після 11 вересня 2001 року американська влада почала активно залучати до роботи за кордоном приватні охоронні і військові агентства.

Одним з них є компанія Blackwater (нині вона має назву Academi-ред.), чиї співробітники і були головними «героями» опублікованих відео.

Як у розпорядження видання потрапили ці ролики і чому вони оприлюднені тільки через шість років, не повідомляється.

Компанія Blackwater була заснована у кінці 1990-х років у США і на сьогоднішній день є найбільшою компанією, що надає військові послуги. У розпал війни в Іраку вони «прославилися» злочинами своїх співробітників проти мирних жителів, багато з яких, однак, залишилися безкарними. Для багатьох єдиною карою за скоєні правопорушення та злочини стало звільнення.

Один з найбільш відомих інцидентів за участю Blackwater - розстріл групи іракців у центрі Багдада в 2007 році, тоді загинули 17 людей. Blackwater неодноразово підозрювали у контрабанді зброї. У 2009 році компанія змінила назву на Xe Services LLC, з 2010 року вона називається Academi. У 2010 році компанія отримала від уряду США контракт на роботу в Афганістані.

Повідомлення про злочини американських громадян у зоні бойових дій на Близькому Сході надходять регулярно. Нещодавно у США розгорівся скандал через опублікування чергової порції фотографій, що відобразили знущання військовослужбовців над тілами вбитих терористів.

У січні в інтернеті було оприлюднено відео, на якому морські піхотинці мочаться на тіла вбитих талібів. У лютому на авіабазі Баграм були віддані вогню близько 60-70 книг релігійного змісту, у тому числі кілька екземплярів Корану. !zn

Читайте також:

Охоронна компанія Xe Services заплатить штраф у розмірі 42 мільйонів доларів

Таємна війна в Іраку

Торговець смертю