Бутан пропонує критерій добробуту - індекс валового національного щастя

30 березня 17:59

Маленьке королівство Бутан зробило досягнення щастя і добробуту пріоритетом своєї політики. Замість валового внутрішнього продукту в Бутані вимірюють індекс валового національного щастя та пропонують надати цій методиці глобальний характер.

 

Бутан запропонував провести в ООН круглий стіл високого рівня «Благополуччя і Щастя як нова економічна парадигма». Для участі в засіданні в Нью-Йорк прибув прем'єр-міністр Джигмі Тінлей, повідомляє центр новин ООН.

«Ми приїхали сюди, для того щоб запропонувати світовому співтовариству ідею, яку нам вдалося успішно втілити в життя як парадигму цілісного, сталого, інклюзивного розвитку», - заявив прем'єр-міністр.

Круглий стіл відбудеться 2 квітня. Крім дипломатів, представників громадянського суспільства і засобів масової інформації зустріч збере економістів, вчених і духовних лідерів. Їм належить обговорити нові підходи до оцінки розвитку та національного добробуту, які враховували б щастя, благополуччя і сприятливе навколишнє середовище.

Прем'єр-міністр Бутану висловив сподівання, що результати зустрічі в Нью-Йорку будуть використані при підготовці конференції «Ріо +20», яка пройде в червні в Бразилії.

Уряд Бутану офіційно не розглядає ВВП, як мірило розвитку економіки, а орієнтується на показник валового національного щастя (Gross National Happiness). Валове національне щастя розглядається як ключовий елемент будівництва економіки, яка б узгоджувалася з буддистськими духовними цінностями. Незважаючи ні на що, уряд країни відноситься до даного показника цілком прагматично: кілька разів на Бутані проводилися міжнародні конференції, на які були запрошені багато західні економісти (включаючи нобелівських лауреатів з економіки), з метою вироблення методик розрахунку ВНС на основі поєднання економічної ситуації в країні і задоволеності життям населення. ! Zn

Читайте також:

Майже половина українців - щасливі

Лише кожен шостий українець відчуває щастя від роботи

Чоловіки вважають Україну країною рівних можливостей, жінки переконані в дискримінації


У Тетянин день українські студенти дивляться в майбутнє крізь «рожеві окуляри»