Британський МЗС хоче відновити перемовини з Еквадором щодо Ассанджа

04 вересня 05:34

Британське зовнішньополітичне відомство має намір якомога швидше відновити перемовини з питання Джуліана Ассанжа, для пошуку дипломатичного виходу зі сформованої ситуації.

 

Великобританія хоче відновити перемовини з Еквадором з проблеми засновника WikiLeaks Джуліана Ассанджа, який протягом практично трьох місяців переховувався в еквадорському посольстві в Лондоні, заявив глава МЗС Великобританії Вільям Хейг.

"Ми хочемо відновити діалог з Еквадором. Ми вважаємо, що двом країнам вдасться знайти дипломатичний вихід із ситуації, - заявив міністр, виступаючи в парламенті. - Ми запросили уряд Еквадору відновити перемовини якомога швидше".

У серпні цього року британська влада вже висловлювала готовність активно шукати з Еквадором дипломатичне вирішення проблеми Ассанджа.

Раніше президент Еквадору Рафаель Корреа заявив, що ситуація може вирішитися "хоч завтра, якщо Великобританія дозволить перевезти Ассанджа в Еквадор, або тривати кілька місяців або навіть років, якщо він не зможе покинути посольство в безпеці".

Ассандж став відомий всьому світу завдяки сайту WikiLeaks, що викриває переважно злочини США в Іраку, Афганістані та Гуантанамо. В даний час він звинувачується в Швеції в злочинах сексуального характеру. 41-річний хакер заперечує всі звинувачення на свою адресу, стверджуючи, що вони є політично мотивованими.

Британська влада мала намір передати засновника WikiLeaks шведській владі, проте в червні 2012 року Ассандж сховався в посольстві Еквадору в Лондоні. Влада Еквадору, розглянувши справу засновника Wikileaks, надала йому політичний притулок. Проте британська влада обіцяє заарештувати Ассанджа, як тільки він покине територію посольства Еквадору.

Напередодні Верховний суд Великобританії відхилив апеляцію Джуліана Ассанжа. Тепер за постановою суду він повинен бути екстрадований до Швеції.

Австралійський хакер побоюється, що в разі екстрадиції до Швеції влада цієї держави може передати його США, де йому можуть бути пред'явлені звинувачення у шпигунстві та загрожуватиме страта.

Зі свого боку Хейг висловив готовність вжити заходів для того, щоб Швеція не екстрадувала Ассанджа до США, якщо з'ясується, що там йому дійсно може загрожувати страта.

Як повідомлялося, США не планують домагатися екстрадиції Ассанжа - це їх не турбує. !zn

Читайте також:

Еквадор оголосив про перемогу над Великобританією: вона відмовилася від штурму посольства з Ассанжем

Ассанж з балкона посольства Еквадору в Лондоні закликав США припинити «полювання» на WikiLeaks

Британська влада має намір зняти дипстатус з посольства Еквадору в Лондоні для екстрадиції Ассанжа

Інтерпол підтвердив статус Ассанжа як особливого розшукуваного злочинця