Брейвік планував замах на норвезького прем'єра

20 квiтня 04:48

«Норвезький стрілець» Брейвік, від рук якого загинули 77 осіб, планував замах на прем'єра та інших членів кабінету міністрів країни. Брейвік буде давати свідчення ще п'ять днів.

 

Обвинувачений у тероризмі і навмисному вбивстві 77 осіб Андерс Брейвік зізнався в тому, що планував замах на прем'єр-міністра Норвегії та інших членів уряду. Про це він заявив в суді на четвертий день судового процесу.

«Первинною метою було вбивство всіх членів норвезького уряду, включаючи прем'єр-міністра», - розповів Брейвік. Норвезькі ЗМІ раніше опублікували список політиків і громадських діячів, з якими терорист планував розправитися у першу чергу. Брейвік розглядав близько 30 «цілей» для терактів, у тому числі королівський палац, редакції газет, нафтові платформи і ядерні реактори. В ході допитів з'ясувалося, що у терориста також існував список осіб, які є в його уяві «зрадниками батьківщини».

Список було поділено на три категорії - «А», «В» і «С». При цьому в категорії «А» на першому місці стояв міністр закордонних справ країни Йонас Гар Стьоре. Далі йшли колишній прем'єр від Робочої партії Гру Харлем Брундтланд, міністр торгівлі та промисловості Трон Йіске і міністр культури Аніці Вітфельдт. До списку цілей терориста також увійшла телекомпанія NRK, представництво Amnesty International у Норвегії, Міжцерковна рада та ще 15 організацій, що лобіюють права мігрантів, що хочуть «зробити Норвегію мусульманською колонією».

Очікується, що Брейвік буде давати свідчення ще п'ять днів. Основне завдання суду - встановити, чи є ультраправий терорист психічно осудним.

В результаті вибуху в урядовому кварталі в Осло і стрільби на острові Утойя, які були організовані Брейвіком в липні 2011 року, загинули 77 осіб. !zn

Читайте також:

Брейвік вважає, що його потрібно або виправдати, або стратити


Терорист Брейвік пояснив вбивство 77 осіб самообороною

Брейвік не кається і вимагає негайного звільнення

Опублікований «розстрільний список» Брейвіка: у ньому політики, журналісти й цілі організації