Брат лідера «Аль-Каїди» запропонував країнам Заходу перемир'я

11 вересня 07:46

Брат ватажка «Аль-Каїди» заявив, що підготував пропозицію про перемир'я з терміном на десять років, основними пунктами якого є відмова США і Заходу від втручання у справи ісламських держав і принципи ісламської освіти.

 

Брат лідера міжнародної терористичної організації «Аль-Каїда» Аймана аз-Завахірі Мухаммед в інтерв'ю американському телеканалу CNN запропонував країнам Заходу і, зокрема, США укласти угоду про перемир'я з ісламістами.

За словами Мухаммеда аз-Завахірі, він готовий виступити посередником між представниками західних держав та ісламістськими організаціями.

Брат ватажка «Аль-Каїди» заявив, що підготував пропозицію про перемир'я з терміном на десять років, основними пунктами якого є відмова США і Заходу від втручання у справи ісламських держав і принципи ісламської освіти. Ще одним важливим пунктом значиться вимога відпустити з американських в'язниць усіх ув'язнених, звинувачених у зв'язках з ісламістами.

Натомість Мухаммед аз-Завахірі заявив, що ісламістські угруповання готові припинити проводити атаки проти інтересів США і країн Заходу, захищати "законні інтереси США і західних держав в мусульманських країнах», а також «перестати провокувати Захід і США».

Мухаммед аз-Завахірі зазначив, що володіє достатнім впливом на брата, і впевнений, що лідер «Аль-Каїди» його послухає. При цьому він зазначив у бесіді з CNN, що вони вже десять років один з одним не розмовляли. У той же час Мухаммед підкреслив, що його пропозиція може викликати гнів радикальних ісламістів.

У 2004 році колишній лідер «Аль-Каїди» Усама бен Ладен висував схожу пропозицію про перемир'я, однак після цього стався теракт в лондонському метро, який забрав життя 52 людей.

Мухаммед аз-Завахірі провів в єгипетських в'язницях близько 14 років. У квітні цього року він взяв участь у демонстрації на площі Тахрір у Єгипті. У березні цього року військовий трибунал Єгипту виправдав Мухаммеда аз-Завахірі, який звинувачувався в екстремізмі, а також у причетності до вбивства більше 30 років тому президента Єгипту Анвара Садата. Після падіння режиму президента Хосні Мубарака, окрім Завахірі, на свободу з єгипетських в'язниць вийшли десятки ісламістів. !zn

Читайте також:

Пентагон буде судитися з автором скандальних мемуарів про ліквідацію бін Ладена

Суд США зобов’язав «Аль-Каїду, "Талібан» і Іран виплатити шість мільярдів компенсації жертвам терактів 11 вересня

Аль-Каїда погрожує США новими терактами

Убитий лідер «Аль-Каїди» «воскрес» і виступив з відеозверненням