BP погодилася виплатити рекордний штраф за аварію в Мексиканській затоці

15 листопада 17:44

Аварія на нафтовій платформі в Мексиканській затоці в 2010 році стала найбільшою в своєму роді за всю історію США. Точна сума штрафу BP поки не відома, але він може досягти 5 млрд дол.

 

Британська нафтова компанія BP Plc погодилася виплатити найбільший в історії кримінальних переслідувань у США штраф за звинуваченнями в зв'язку з аварією на платформі Deepwater Horizon в Мексиканській затоці в 2010 році, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на інформовані джерела.

Аварія призвела до одного з наймасштабніших в історії галузі розливів нафти.

Розмір штрафу наразі не уточнюється, проте джерело стверджує, що він виявиться більше ніж 1,3 млрд дол, які в 2009 році Pfizer Inc. виплатив за звинуваченнями в шахрайстві при просуванні своєї продукції.

За даними BBC, сума позову може скласти 3-5 млрд дол.

За наявними даними, BP визнає свій злочин у дачі неправдивих свідчень Конгресу, двоє співробітників компанії будуть звинувачені в ненавмисному вбивстві.

Залишається неясним, з яким формулюванням BP збирається визнати свою провину. У серпневому повідомленні міністерства юстиції вказувалося, що «безрозсудне управління» платформою Deepwater Horizon на свердловині «Макондо» «стало основою для грубої недбалості і зловмисних дій». У разі якщо Мін'юст зможе довести «грубу недбалість», розмір штрафу, який буде накладений на BP у відповідності з Законом про чистій воді (Clean Water Act), складе до 17,6 млрд дол у залежності від обсягу розливу нафти.

До цього BP завжди заперечувала, що до аварії на платформі призвела недбалість її співробітників, і заявляла про готовність надати суду свої докази.

Слухання у справі BP повинні початися в лютому 2013 року в Новому Орлеані.

Вибух на платформі Deepwater Horizon стався 20 квітня 2010 року, його жертвами стали 11 людей. У результаті виниклої пожежі платформа затонула, а зі свердловини протягом 85 днів в океан витікала нафта.

Аварія на Deepwater Horizon стала найбільшою в своєму роді за всю історію США і обернулася безпрецедентною катастрофою, наслідки якої, на думку екологів, будуть виявлятися десятки років. !zn

Читайте також:

British Petroleum обіцяє допомогти своїй "дочці" в розробці Юзівської нафтогазоносної площі


BP заплатить рибалкам 7,8 млрд дол за розлив нафти в Мексиканській затоці

British Petroleum назвала причини масштабної аварії у Мексиканській затоці

British Petroleum витратила на ліквідацію витоку нафти вже більше 8 млрд доларів