Бін Ладена здала Аль-Каїда у надії отримати нагороду за його голову

12 березня 14:36

Пакистанські спецслужби продовжують розслідування обставин смерті бін Ладена. За даними бригадного генерала пакистанської армії у відставці Шуката Кадира, терориста номер один "здала його старша дружина, підіслана «Аль-Каїдою», яка в той час потребувала грошей.

 

Ватажка і засновника «Аль-Каїди» Усаму бін Ладена здала американській розвідці старша з п'яти його дружин Харійя Сабер, заявив бригадний генерал пакистанської армії у відставці Шукат Кадір через дев'ять місяців після знищення «терориста номер один».

Весь цей час Кадір займався розслідуванням обставин загибелі бін Ладена. Відставний військовий аналізував інтерв'ю офіцерів розвідки і агентів таємних служб, записи протоколів допитів молодшої з дружин бін Ладена, Амаль Ахмед Абдель-Фатахель аль-Садах. Йому також вдалося відвідати нині знищений маєток ватажка "Аль-Каїди" в пакистанському Абботабаді, де той провів останні дні свого життя.

Як він стверджує, Харійя Сабер була підіслана «Аль-Каїдою», вона у той час потребувала грошей і розраховувала на 25 млн дол, призначених за голову бін Ладена. Саме тому на початку 2011 року Харійя, яка до 2008 року перебувала під домашнім арештом в Ірані після терактів 11 вересня і втратила зв'язок з чоловіком, з яким жила у 1980-ті роки, прибула до помешкання терориста в Абботабаді.

Після її приїзду гармонія відносин у будинку бін Ладена була порушена. Харійя посіяла розбрат серед дружин, які досі жили у злагоді. Крім того, старша дружина весь час ревнувала терориста до аль-Садах, молодшої з дружин.

Стверджують, що одного разу Харійя загадково посміхнулася і сказала: «Мені залишилося виконати лише один борг щодо мого чоловіка». Це породило істерику серед нащадків бін Ладена, проте сам ватажок нібито заявив, що «обов'язок дружини - полегшити біль і страждання чоловіка».

Як би там не було, ніяких доказів зради Харійі немає. Її ім'я не згадується у звітах американських і пакистанських спецслужб. За офіційною версією, бін Ладена вистежили через одного з його кур'єрів.

Самі дружини ватажка "Аль-Каїди" під час затримання пакистанськими спецслужбами звинувачували у зраді молодшу дружину аль-Садах. Саме вона, на думку двох старших жінок, або видала американським спецслужбам місце, де вони з чоловіком ховалися, або поводила себе необережно, що дозволило їм простежити за нею до будинку.

Сперечаються жінки і про те, хто з них намагався захистити чоловіка. За офіційною версією, саме молодша кинулася на спецназівців, отримавши кульове поранення в ногу. Але старші дружини стверджують, що це вони прикривали Усаму своїми тілами. !zn

Читайте також:

В інтернеті з'явився запис нового глави «Аль-Каїди» про «людяність» бін Ладена

Обама оголосив про загибель «терориста номер один»

ЦРУ організувало фальшиву вакцинацію, щоб отримати ДНК членів родини бін Ладена


«Аль-Каїда» обрала нового лідера