Більшість українців - проти спроб дискримінації за регіональною ознакою

22 травня 11:05

Тільки 12% українців назвали напруженими відносини між макрорегіонами країни і вважають заяви політиків з цього приводу недоречними. У той же час, половина кримчан і жителів Західної України ніколи не покидали своїх регіонів.

 

Понад 80% респондентів висловили гостре невдоволення дискримінаційними висловлюваннями політиків на адресу жителів регіонів України. Про це на прес-конференції повідомив народний депутат України, засновник Інституту прав людини і запобігання ксенофобії і антисемітизму (IHRPEX) Олександр Фельдман, презентуючи результати соціологічного дослідження «Регіони України в образах і стереотипах масової свідомості».

Фельдман зазначив, що згідно з результатами дослідження, громадянська ідентичність є домінуючою в Україні: 53,4% мешканців України вважають себе у першу чергу громадянами України, а потім вже представниками різних локальних ідентичностей.

Найбільш виражена громадянська ідентичність у центральній Україні - 62,8%, а найменш у Криму - 34%. При цьому 17% кримчан вважають себе жителями колишнього СРСР, в цілому по Україні цей показник становить 6,5%.

Як зазначив Фельдман, дослідження виявило, що багато хто з українців ніколи не був за межами своїх регіонів. Зокрема, це 47,3% жителів західних регіонів і 45,7% кримчан, а в столиці таких респондентів виявилося всього 3,8%.

При цьому Фельдман відзначив, що кожен з українських макрорегіонів має власні стереотипи щодо інших. Проте 57,5% респондентів оцінюють відносини між регіонами як такі, що не відрізняються напруженістю і близькі до ідеалу. Всього 12% вважають ці відносини напруженими.

Соціологічне дослідження «Регіони України в образах і стереотипах масової свідомості» було проведено Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення Інституту прав людини і запобігання екстремізму і ксенофобії (IHRPEX). Польовий етап проходив з 12 по 16 квітня у 110 населених пунктах у всіх областях України та в АР Крим. В рамках опитування методом особистого інтерв'ю було заповнено 1019 анкет. !zn

Читайте також:

Лише кожен шостий українець бував у Європі

Українці бояться вступати в »агресивний блок» НАТО

У кінець світу за календарем майя в 2012 році вірить кожен десятий житель Землі

Соціологи: Українці майже нічого не чули про систему «112», але палко підтримують