Більшість росіян тужать по Радянському Союзу

29 грудня 09:55

Росіяни вважають, що Радянський Союз можна було зберегти. Про розпад жалкують люди старше 45 років, з низьким рівнем освіти, що не користуються інтернетом. У всьому звинувачують Горбачова.

 

Про розпад Радянського Союзу сьогодні жалкує кожен другий опитаний росіянин (56%), хоча десять років тому таких респондентів було дві третини (65%), свідчать дані опитування ВЦВГД.

Як правило, шкодують люди старші 45 років (70-83%), з низьким рівнем освіти (72%), які не користуються інтернетом (75%), жителі столиць (64%).
Не шкодують про розпад СРСР сьогодні 33% опитаних проти 27% десять років тому. В основному це молодь (54%), люди з вищою освітою (37%) і активні інтернет-користувачі (43%).
Як показало грудневе опитування, дві третини росіян (67%) сьогодні впевнені, що СРСР сприяв культурному та економічному розвитку народів, що проживали на його території (72% - десять років тому). Перш за все так вважають літні респонденти (84%), які не користуються інтернетом (80%) і жителі столиць (74%). У зворотньому переконаний кожен п'ятий (20%), як правило, жителі міст-мільйонників (29%), молодь (27%) і активні інтернетчики (25%).
Якщо в 1998 році розпад Союзу неминучим вважала чверть опитаних (25%), то сьогодні - вже третину (35%). Тим не менше, більшість опитаних впевнені, що розпаду СРСР можна було уникнути (55%). Перш за все це думка характерна для літніх росіян (74%), що не користуються інтернетом (68%), людей з низьким рівнем освіти (62%), селян і жителів великих міст (по 58%). Пік віри в те, що Союз можна було зберегти, припав на 2000 рік (64%). З тих пір ця думка поступово втрачає прихильників, показують дослідження соціологів.
Відразу після розпаду Радянського Союзу людям складно було назвати його причини, і найбільш вірогідною версією визнавалася нежиттєздатність комуністичної держави в умовах переходу до демократії (27%) і невірна політика центру (22%), а найменш вагомим чинником вважався курс, що проводиться Горбачовим, Шеварднадзе і Яковлєвим (18%).
Через двадцять років оцінки змінилися: саме діяльність цих політиків визнається ключовою причиною розпаду Союзу (45%). Рідше говорять сьогодні про нежиттєздатність комуністичної держави, помилки центру у відносинах з республіками (по 13%).
Літні респонденти частіше звинувачують у розпаді Союзу Горбачова, Шеварднадзе і Яковлева (65% проти 24% серед молоді), молодь частіше посилається на прагнення республік до незалежності (24 проти 7% серед літніх) і нежиттєздатність Союзу в умовах переходу до демократії (16 проти 8 %).
Ініціативне опитування ВЦВГД проводився в 138 населених пунктах в 46 областях, краях і республіках Росії.
30 грудня 2012 виповнюється 90 років з дня утворення СРСР.
25 грудня 1991 Михайло Горбачов офіційно заявив про складання повноважень президента СРСР. Тієї ж ночі на куполі Кремлівського палацу було спущено прапор СРСР. !zn
Читайте також: