Більше половини українців відчувають наслідки Чорнобильської катастрофи

25 квiтня 11:57

Через 26 років від дня аварії на ЧАЕС більше половини українців стверджують, що все ще відчувають на собі негативні наслідки Чорнобильської катастрофи. Тільки 1% українців вважають, що влада виконує зобов'язання перед ліквідаторами та постраждалими.

 

За даними дослідження агентства IFAK, 52% жителів України зазначили, що в даний час відчувають на собі, своїх дітях і родичах негативний вплив аварії на Чорнобильській атомній станції.

При цьому серед жителів західних і центральних регіонів частка людей, які відчувають негативний вплив Чорнобильської катастрофи, більша, ніж на Сході та Півдні країни (Захід і Центр - 64%; Схід і Південь - 44%).

Майже половина жителів України (45%) упевнені в тому, що чинна українська влада взагалі не виконує зобов'язань щодо ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС і потерпілих в чорнобильській катастрофі (Захід і Центр - 53%; Схід і Південь - 39%). Ще 42% зазначили, що українська влада в чомусь виконує свої зобов'язання перед чорнобильцями, а в чомусь ні.

Тільки 1% опитаних впевнені, що влада України виконує зобов'язання перед ліквідаторами та постраждалими у чорнобильській катастрофі в повному обсязі.

У грудні 2011 року відвідування Чорнобильської зони було офіційно дозволено, однак, більшість українців в цілому не схвалюють це рішення. Так, 56% респондентів зазначили, що негативно ставляться до відкриття Чорнобильської зони і самі б не стали відвідувати цю територію. Схвалюють відкриття чорнобильської зони, але самі не відвідували б зону ЧАЕС 19% опитаних. Ставляться позитивно до відвідувань Чорнобильської зони і хотіли б самі туди вирушити 12% респондентів.

Опитування було проведено українським офісом міжнародного дослідницького агентства IFAK (ІФАК). В рамках дослідження з 9 по 23 квітня 2012 року методом телефонного опитування було опитано 1000 респондентів. Цільова аудиторія дослідження - жителі міст України чисельністю 50 тис. осіб і більше у віці від 18 до 60 років (усі області України та АР Крим). Помилка вибірки складає ± 3,2% (рівень довірчої ймовірності Р = 0,954). !zn

Читайте також:

Половина Чорнобильської зони відчуження залишиться закритою назавжди

Україна і Японія підписали документ про ліквідацію наслідків Чорнобиля та Фукусіми

Паливо зі зруйнованого енергоблоку ЧАЕС почнуть витягати через 30 років

Туристам знову дозволили відвідувати чорнобильську зону