Більше половини українців підтримують вступ країни до ЄС

13 березня 14:07

Портрет прихильника вступу України до Євросоюзу: молодий освічений житель Заходу країни, прихильник опозиційної партії.

 

Більше половини українців (52%) підтримують приєднання України до Європейського Союзу. Не підтримують - 34%. Ще 15% - не визначилися. Про це свідчать дані лютневого опитування Соціологічної групи «Рейтинг».

Серед найбільших прихильників євроінтеграції - жителі Заходу (78%), дещо менше Центру (59%) і Півночі (55%). Відповідно це більше 80% прихильників «Свободи», близько 70% - «Батьківщини», «Фронту змін», УДАРу, «Громадянської позиції», а також «Сильної України». Серед найбільших противників - виборці КПУ, дві третини з яких не підтримують приєднання України до Європейського Союзу. Прихильники Партії регіонів розділилися в цьому питанні майже порівну: близько 40% підтримують євроінтеграцію, 45% - не підтримують.

Чим вищий рівень освіти респондентів, чим молодші вони за віком, тим більше вони підтримують приєднання України до ЄС та менше утворення єдиної держави з Росією і Білоруссю.

Разом з тим, 47% опитаних підтримують створення єдиної держави у складі України, Росії, Білорусі. Не підтримують - 42%. Ще 11% - не визначилися.

Як відзначають соціологи, близько 30% опитаних, які підтримують створення єдиної держави з Росією та Білоруссю, одночасно підтримують і приєднання України до ЄС.

Опитування проводилося Соціологічною групою «Рейтинг» 10-24 лютого 2012 року. Вибіркова сукупність: 4000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 1,5%, для значень близьких до 30% - не більше 1,3%, для значень близьких до 10% - не більше 0,9%. !zn

Читайте також:

Більшість українців віддає Євросоюзу перевагу перед Митним союзом

В Україні зменшилася кількість прихильників надання російській мові статусу державної

Експертне опитування Центру Разумкова: Події у світі негативно впливають на Україну

Молодь усіх регіонів України підтримує вступ до Євросоюзу