Більше половини росіян не відчувають себе єдиною нацією

02 листопада 10:32

Напередодні Дня народної єдності в РФ представили дані опитування про те, чи є, на думку громадян, в Росії єдність і в чому вона полягає, а також, скільки респондентів можуть правильно вказати назву свята, що відзначається 4 листопада, і як вони проводять цей день.

 

Більшість росіян вважають, що народної єдності в країні немає і відзначати цей день 4 листопада вони не схильні, оскільки суть свята їм незрозуміла, свідчать дані опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки, представлені 2 листопада.
Напередодні Дня народної єдності ВЦВГД представив дані про те, чи є, на думку громадян, в Росії єдність і в чому вона полягає, а також, скільки респондентів можуть правильно вказати назву свята, що відзначається 4 листопада, і як вони проводять цей день.
"Більше половини росіян (56%) не відчувають себе єдиною нацією. Насамперед, це противники чинної влади (65%), прихильники КПРФ і непарламентських партій (67-69%), жителі середніх міст і селяни (61-62%). Вважає народну єдність реальністю майже кожен четвертий (23%), як правило, вони схвалюють діяльність Путіна (27%), прихильники партії "Єдина Росія" (29%) і жителі великих міст (37%)", - повідомив ВЦВГД.
Соціологи відзначають, що почуття єдності нації у росіян викликає, перш за все, відсутність міжнаціональних конфліктів у країні (22%), вміння об'єднатися в скрутні хвилини (16%) і взаємодопомога, прагнення людей допомагати один одному (15%).
Ті, хто вважає, що єдності в Росії немає, аргументують це, перш за все тим, що кожен думає тільки про себе (39%). Прихильники цієї позиції також схильні відзначати відсутність у людей єдиної мети (14%), диференціацію громадян за рівнем життя (12%). Крім того, респонденти вказують на озлобленість (7%), багатонаціональність суспільства (6%), розкол серед громадян (4%).
Що стосується самого свята День народної єдності, то його назва та зміст більшості росіян зрозумілі погано. Назву свята, що відзначається 4 листопада, знають небагато, і відзначають його близько третини росіян.
Ініціативне всеросійське опитування ВЦВГД було проведено 27-28 жовтня 2012 року. Опитано 1,6 тисячі осіб у 138 населених пунктах в 46 областях, краях і республіках Росії. Статистична похибка не перевищує 3,4%. !zn
Читайте також: