Бельгія зустріла саміт ЄС загальним страйком

30 сiчня 07:15

Вчора ввечері у Бельгії почався 24-годинний страйк на знак протесту проти політики жорсткої економії. Оголошено, що закриється аеропорт міста Шарлеруа - другий за величиною у Бельгії. Не виключено, що страйк позначиться на функціонуванні міжнародного аеропорту Брюсселя.

 

Загальний 24-годинний страйк, який спільно організовують найбільші профспілкові об'єднання на знак протесту проти політики жорсткої економії, почався у Бельгії в неділю о 22 годині за місцевим часом.

Одними з перших в акцію протесту включилися транспортники. На добу робота міського громадського транспорту на території Бельгії буде практично повністю зупинена, не будуть курсувати і залізничні потяги, включаючи міжнародні експреси Thalys і Eurostar.

Оголошено, що закриється аеропорт міста Шарлеруа - другий за величиною у Бельгії. Не виключено, що страйк позначиться на функціонуванні міжнародного аеропорту Брюсселя. Асоціація бельгійських пілотів, що об'єднує близько 800 льотчиків і бортінженерів цивільної авіації, закликала своїх членів приєднатися до акції протесту.

Влада Бельгії у зв'язку із загальним страйком, дата якого збігається з початком неформального саміту Євросоюзу, має намір надати у разі необхідності військовий аеродром "Бовешан" у 30 кілометрах від Брюсселя для посадки та вильоту авіалайнерів лідерів 27 країн ЄС.

Командуванню бази бельгійських ВПС вже доручено вивчити таку можливість на випадок, якщо авіадиспетчери столичного аеропорту приєднаються до профспілкової акції протесту.

Однак, за інформацією ЗМІ, злітно-посадкова смуга військового аеродрому "Бовешан" не адаптована до посадки літаків типу Boieng 747 або Airbus А380.

Незважаючи на те, що у Брюсселі в день страйку не планується проведення масових маніфестацій працівників, столиця Бельгії виявиться в "облозі": в'їзди до міста будуть заблоковані профспілковими пікетами.

Минулого разу спільно організований профспілками добовий страйк проводився у Бельгії в 1993 році.

Як відомо, у Брюсселі сьогодні пройде саміт Європейського Союзу, головними темами якого стануть шляхи подолання боргової кризи в єврозоні, стимулювання економічного зростання і посилення бюджетної дисципліни. !zn

Читайте також:

Міністри фінансів країн ЄС погодили новий механізм порятунку від кризи

Крістін Лагард лякає світ другою Великою депресією

У Казахстані - новий страйк