Ассанж має намір балотуватися в австралійський парламент

13 грудня 08:11

Для участі у виборах Ассанж має намір зареєструвати партію Australian Wikileaks. За словами активіста, бажання вступити в його партію вже виявили низка відомих громадян, «якими захоплюються в Австралії».

 

Засновник інтернет-ресурсу Wikileaks австралієць Джуліан Ассанж не відмовився від планів балотуватися у сенат австралійського парламенту на чергових федеральних виборах наступного року. Свій намір брати участь у цих виборах 41-річний Ассанж підтвердив в інтерв'ю австралійським ЗМІ.

Для цього він планує зареєструватися або у штаті Новий Південний Уельс, або у штаті Вікторія. Ассанж також має намір створити на батьківщині партію Wikileaks. За австралійськими законами для реєстрації партії необхідно, аби про бажання вступити до неї оголосили щонайменше 500 зареєстрованих виборців.

Нагадаємо, Джуліан Ассанж - 41-річний громадянин Австралії в середині червня з'явився у посольство Еквадору в Лондоні з проханням про надання притулку. Він підозрюється у Швеції у зґвалтуванні і сексуальних домаганнях, що нібито мали місце в серпні 2010 року. У листопаді того ж року шведські правоохоронні органи оголосили його в міжнародний розшук, щоб мати можливість допитати.

Ассанжа затримали в Лондоні у грудні 2010 року. Формально Швеція не пред'явила йому ніяких звинувачень, а європейський ордер на арешт, який і послужив підставою до судового розгляду, став наслідком відмови з'явитися у поліцію для надання свідчень і рішення покинути Швецію і виїхати до Британії.

Засновник WikiLeaks вважає Google і Facebook інструментами державного стеження

При цьому сам Ассанж і його адвокати побоюються, що в разі видачі до Швеції його екстрадиції можуть домогтися США, де йому може загрожувати покарання аж до страти.

За інформацією деяких ЗМІ, Еквадор запропонував Ассанжу політичний притулок ще кілька місяців тому.

Гучний скандал навколо порталу Wikileaks вибухнув після публікації на сайті документів дипломатичної служби США. У конфіденційних матеріалах, викладених на сайту 29 листопада 2010 року, містилися, зокрема, досить невтішні висловлювання на адресу світових лідерів. До цього WikiLeaks опублікував десятки тисяч документів про дії американських військовослужбовців в Іраку і Афганістані. !zn

Читайте також:

Ассанж удостоєний Австралійської премії миру

Спілберг зніматиме фільм про Ассанжа і Wikileaks

Ассанж підготував підступний план на випадок закриття WikiLeaks