Антитютюновий закон в дії: в кафе прибрали попільнички, клієнти йдуть геть

17 грудня 07:09

Заборона на куріння у кафе та ресторанах набула чинності. Але захисники прав курців припускають, що незабаром ресторатори знайдуть способи обійти новий закон.

 

В Україні 16 грудня набув чинності закон, що забороняє куріння у ресторанах, барах, кафе та інших громадських місцях.

У перший день дії документ у Києві заборони дотримувалися. Зі столів ресторанів, розташованих у центрі Києва, зникли попільнички, а відвідувачів попереджали про заборону куріння, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Як переконалися журналісти, у жодному кафе або ресторані, які розташовані в центрі міста на вулицях Хрещатик, Володимирська, Пушкінська, Богдана Хмельницького, Льва Толстого відвідувачі не палили.

Обслуговуючий персонал на запитання про нововведення відповідав одноманітно: "Ми просто прибрали попільнички і попереджаємо усіх, що палити не можна".

Разом з тим власники закладів скаржаться на зменшення кількості клієнтів.

"Уже сьогодні понад 80% відвідувачів, які дізналися, що в ресторані не можна курити, вставали і йшли геть. Власникам мережевих закладів нічого не залишається, окрім як домагатися скасування цього невдалого закону. Або ж доведеться закривати бізнес", - прокоментував власник мережі Double Coffee в Україні Дмитро Харченко.

Голова громадської організації "Права курців" Сергій Дідковський прогнозує, що незабаром ресторатори знайдуть способи обійти цей закон.

"Вже через кілька місяців власники закладів підрахують збитки і почнуть шукати способи обійти закон, тим більше що можливостей для цього багато. Наприклад, заборона на знаходження на столі попільнички нічого не означає, оскільки такого поняття немає в жодному законі, і в якості попільнички можна використовувати все що завгодно. Точно так само справи йдуть і з поняттям "літня тераса", на якій палити дозволено. Що таке тераса, юридично ніяк не поясниш, тому назвати літньою терасою можна будь-яку частину кафе", - зазначив він.

Нагадаємо, згідно із законом, прийнятим Верховною Радою в кінці травня, куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів забороняється в ресторанах і кафе, на зупинках громадського транспорту, у підземних переходах, у під'їздах житлових будинків, на дитячих майданчиках, у ліфтах і в транспорті громадського користування.

Заборонено палити і на території закладів освіти та охорони здоров'я, спортивних споруд, державних установ, а також у гуртожитках, аеропортах і на вокзалах.

За розміщення попільничок або куріння в кафе та ресторанах передбачено штраф від 1 тис. грн до 10 тис. грн для закладу та 50-170 грн для курців. Втім, власники кафе і ресторанів можуть виділити до 10% площі закладу під місця для курців, але тільки якщо приміщення буде обладнано вентиляцією. !zn

Читайте також:

Кількість курців в Україні скоротилася на 15% завдяки збільшенню цін на сигарети

Пасивне куріння негативно впливає на пам’ять

Відтепер пачки сигарет будуть «прикрашені» страхітливими картинками про наслідки куріння (ФОТО)