Amnesty International: В Україні свавілля в міліції залишається безкарним

24 травня 07:53

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International відзначає, що в Україні тортури та інші форми жорстокого поводження з боку правоохоронних органів, як і раніше, залишаються безкарними.

 

В Україні у 2011 році зберігалася атмосфера безкарності міліцейського свавілля, а справа Юлії Тимошенко має політичний підтекст. Про це заявляє Міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Згідно зі звітом правозахисників, тортури та інші форми жорстокого поводження в 2011 році, як і раніше, залишалися безкарними.

«Постійно надходили повідомлення про катування та інші види жорстокого поводження під вартою в міліції. Європейський суд з прав людини виніс рішення за дев'яти позовами, поданими проти України. У всіх цих справах суд прийшов висновку, що мало місце порушення статті 3 Європейської конвенції про захист прав людини, яка забороняє тортури», - наголошується у звіті.

На думку експертів Amnesty international, в Україні зберігається атмосфера безкарності міліцейського свавілля: «Цьому сприяли структурні недоліки правоохоронних органів, корупція, порушення, допущені при розслідуванні злочинів, скоєних співробітниками міліції, - або повна відмова від розгляду (навіть у випадках, коли були неспростовні докази , у тому числі медичні), утиск і залякування осіб, які подавали скарги, а також той факт, що кримінальні справи порушувалися лише проти нижніх чинів».

«Величезна кількість скарг на дії міліції відхилялися ще на рівні першої інстанції. У липні Генеральна прокуратура повідомила, що з 6817 скарг, поданих на дії співробітників міліції в 2010 році, тільки у 167 випадках були порушені кримінальні справи, причому 21 з них згодом було закрито за відсутністю доказів», - підкреслюють правозахисники.

Торкаючись судової реформи, проведеної в Україні, правозахисники відзначили «газову справу» екс-прем'єра Юлії Тимошенко. «Звинувачення стосувалися її ролі у підписанні в січні 2009 року багатомільйонного контракту з Росією. У звинуваченнях відсутні ознаки кримінально караного діяння, справа мала політичний підтекст. Її вів «тимчасовий суддя», - говориться у звіті. !zn

Читайте також:

Amnesty International: Права людини порушуються у всіх країнах колишнього СРСР

Amnesty International заявила про дискримінацію мусульман в Європі

Amnesty International не вважає умови утримання Тимошенко нелюдськими

«Міжнародна амністія» занепокоєна рішенням суду відправити правозахисника до психіатра за надмірні правові знання