Академіки 24 травня пікетуватимуть Кабмін і адміністрацію президента

21 травня 10:15

Українські вчені не почули обіцянки Азарова і Януковича виділяти на науку «ще більше» грошей і мають намір вийти з протестом.

 

Профспілки працівників Національної академії наук України мають намір 24 травня пікетувати будівлі адміністрації президента України і Кабінету міністрів України з вимогою звернути увагу влади на катастрофічний стан науки в Україні, повідомив голова профспілки НАНУ Анатолій Широков.

«Люди обурені ставленням нинішньої влади до науки. Центральний комітет нашої профспілки прийняв рішення про проведення пікетування Кабінету міністрів України та адміністрації 24 травня з 9:00», - сказав він на прес-конференції у понеділок, 21 травня, у Києві.

За його словами, основна проблема української науки - це нестача фінансування. «Наука втрачає здатність виконувати економічну функцію при такому мізерному фінансуванні», - зазначив він.

За його словами, практично не виділяються гроші на оновлення матеріально-технічної бази, йде відтік кадрів і їхнє старіння, знижується престижність праці вченого і його зарплата.

Широков підкреслив, що всі ці проблеми існують і в НАН України. Зокрема, академія недофінансовується, і в цьому році нестача фінансування становить 558 млн грн. У цю суму, зокрема, входить і заборгованість із зарплатні.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Микола Азаров на урочистостях, присвячених Дню науки 18 травня, заявив, що влада докладає великих зусиль для розвитку науки в Україні.

Раніше президент Віктор Янукович вже заявляв, що всі наукові установи України в поточному році будуть профінансовані в повному обсязі. !zn

Читайте також:

Азаров пообіцяв «ще більше» грошей на українську науку

СБУ підозрює академіка НАН України у шпигунстві


Вищий госпсуд провалив чергову спробу рейдерської атаки на землі академії наук