У Білорусі скандал: Шведи скинули на Мінськ агітаційних плюшевих ведмедиків (фото, відео)

05 липня 15:43

Спочатку організатори цієї сміливої акції збиралися обмежитися скиданням листівок, але потім зупинилися на ведмедиках, згадавши про мітинг іграшок, який у лютому провели в Мінську активісти одного з білоруських молодіжних рухів.

 

У Білорусі розгорається скандал, який вже порівнюють з приземленням чверть століття тому літака Матіаса Руста на Червону площу в Москві.

Два шведських видання ще напередодні повідомили, що 4 липня одномоторний літак, пілотований громадянами Швеції, скинув на Мінськ кілька сотень плюшевих ведмедиків з гаслами на підтримку свободи слова. Те, що літак вилетів з території Литви та без дозволу влетів у повітряний простір Білорусі, 5 липня підтвердив і пілот Томас Мазетто.

І хоча в Міністерстві оборони Білорусі цю інформацію, називають фальшивкою, жителі містечка Івенец у півсотні кілометрів від Мінська підтверджують, що дійсно спостерігали десантування плюшевих ведмедиків.



Вранці 5 липня в інтернеті було розміщено відео польоту легкомоторного літака, що скидає ведмедиків-десантників над Івенці Мінської області. Зйомка велася з двох пунктів: одна - з землі, друга - з кабіни літака. Зараз правоохоронні органи шукають автора відео, на якому видно, як з літака викидаються пакети. Пізніше в мережі з'явилося продовження: з Івенці літак попрямував у бік Мінська, над західною околицею якого було скинуто чергову партію пакетів-парашутів.



Мешканці Івенці, які стали очевидцями події, стверджують, що всіх скинутих ведмедиків зібрали співробітники міліції і відвезли в невідомому напрямку.

У Міністерстві оборони Білорусі заявляють, що відео про нібито несанкціонований політ над територією країни шведських пілотів є "грубо сфабрикованою провокацією". Про те, що порушення кордону літаком,що низько летів, не було, заявили і білоруські прикордонники. Проте фахівці впевнені: як і у випадку з Мартіном Рустом, легкомоторний літак здатний обійти на малих висотах радари протиповітряної оборони. !zn

Читайте також:

Білорусь запропонувала включити валяння валянок в спадщину ЮНЕСКО


Лукашенко пообіцяв не передавати владу у спадок дітям


ЄС готує нові санкції проти Білорусі


У Білорусі затримали польського журналіста, який писав про теракт у мінському метро