30 тисяч українців можуть отримати польський паспорт

20 серпня 06:19

Українці, які живуть у Польщі щонайменше три роки, мають житло і роботу, можуть розраховувати на польське громадянство.

 

Після легалізації в Польщі подвійного громадянства отримати польський паспорт теоретично зможуть близько 30 тисяч українців, які легально проживають у цій країні.

В українському МЗС такої масової «міграції» не очікують. На думку чиновників, мова буде йти не про тисячі, а про десятки або максимум сотні людей.

«Польську візу не так просто отримати. А паспорт і поготів - спочатку треба знайти постійну роботу і заробити на житло. Навряд чи варто очікувати потоку заробітчан, які поїдуть до Польщі за паспортом. Їм простіше отримати шенгенську візу через Румунію чи Угорщину і поїхати на роботу в Євросоюз», - повідомив директор Департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

Українська Конституція забороняє подвійне громадянство, але ніяких санкцій не передбачає. За українськими законами, не можна покарати або позбавити українського паспорта людину з подвійним громадянством.

Нагадаємо, новий закон про громадянство набув чинності в Польщі минулого тижня. У відповідності з ним, щоб отримати право на польські документи, потрібно жити в країні не менше трьох років. За цей час вивчити мову, отримувати постійний дохід і мати житло - це підтверджується довідкою з місця роботи, документом на квартиру або договором про оренду. Раніше стати повноправними жителями країни могли тільки особи без громадянства, дружини або чоловіки поляків.

Як повідомлялося раніше, більше 9,5 тис. іноземців подали заявки на легалізацію в Польщі, яку країна проводила з 2 січня по 2 липня цього року. !zn

Читайте також:

Польське консульство у Луцьку допомагало переправляти українок у німецькі борделі

Число українських заробітчан, які загинули на залізничному переїзді в Польщі, зросло до дев'яти (фото, відео)

Греція допоможе українцям з «шенгеном»