21.12.12: Мільйони людей по всьому світу зустрічають "кінець світу"

21 грудня 10:08

В очікуванні нібито передбаченого "апокаліпсису" у ​​різних куточках Землі поводяться по-різному: в ​​Китаї масово заарештовують "проповідників", у Франції чекають на інопланетян, а в США обривають телефони в NASA.

 

Мільйони фаталістів по всьому світу 21 грудня лічать години, гадаючи, настане чи ні кінець світу, нібито передвіщений індіанцями майя.

Хоча і вчені, і сучасні жерці самих майя вже не раз спростовували це "передбачення": у цей день просто повинен закінчитися один із циклів стародавнього календаря, після якого розпочнеться новий.

Втім, навіть більшість із тих, хто панікував або готувався до цього дня, розслабилися з настанням світанку.

- Вчені запевнили, що в культурі народу майя не було кінця світу

За однією з версій, апокаліпсис мав розпочатися о 8 ранку (за київським часом), нібито саме в цю годину Земля пройде через галактичну «нульову смугу» у результаті чого на всій планеті зникне електрика та зв'язок і вона порине в темряву і тишу.

Європа

Сотні туристів наповнили французьке село Бюгараш біля підніжжя однойменної гори, повіривши в те, що там їх врятують інопланетяни.

Але, за розпорядженням місцевої влади, доступ до піку Бюгараш, а також розташованих під горою печер, буде заборонений до 23 грудня. Своє рішення чиновники пояснюють неможливістю гарантувати безпеку людей на крутих схилах вершини, а також турботою про спокій жителів села, і так уже виснажених підвищеною увагою до себе.

- Перед «кінцем світу» туристи перестали купувати зворотні квитки

У Швеції "прийдешній" апокаліпсис дав можливість поліції проявити справжню дотепність. Правоохоронці вирішили скористатися ситуацією і звернутися до злочинцям, які ховаються і не розкаялися, - в надії, що вони побояться постати перед Страшним судом з нечистою совістю.

"У нас є безліч грабежів, нападів і навіть кілька нерозкритих вбивств. Приходьте і зізнавайтеся в них, вам все одно нічого втрачати. А щоб ви не засмучувалися через те, що вас заарештують, ми влаштовуємо фуршет на честь кінця світу - обіцяємо, буде смачніше, ніж їжа з мікрохвильовки", - такий заклик поліцейські поширили на своїй сторінці в Facebook.

В Італії господарі ресторану в одному невеликому містечку пропонують своїм відвідувачам "апокаліптичну піцу" і "судне вино" з місцевих погребів. А якийсь заповзятливий житель пропонував зустріти "ніч апокаліпсису" у своєму маєтку з чотирма спальнями за 2 тисячі доларів.

Америка

У США 25 мільйонів жителів - це 12% населення - вірять в апокаліпсичне трактування Великого Календаря Майя, кажуть у NASA. Останнім часом американці буквально завалили цю організацію дзвінками, вимагаючи розповісти, як саме настане кінець світу. У результаті вчені були змушені розмістити на своєму сайті фільм, мета якого - довести, що поки людству ніщо не загрожує.

Країни Центральної та Південної Америки - тобто, саме ті, звідки родом суворе "передбачення", - охоплені справжньою туристичною лихоманкою.

Низка церемоніальних заходів пройде в цей день в стародавньому місті Теотіуакан за 50 кілометрів від Мехіко, відомого своїми грандіозними пірамідами. Як заявили організатори, святкування будуть приурочені не тільки до закінчення чергового періоду календаря майя, але і до дня зимового сонцестояння.

Однак в Аргентині, наприклад, почалися заворушення і грабежі супермаркетів. У курортному місті Сан-Карлос-де-Барілоче жителі виносили з магазинів навіть холодильники і телевізори, у зв'язку з чим уряду країни довелося направити в місто спецпідрозділи федеральної поліції. Бум грабежів докотився і до Санта-Фе, Ентре-Ріоса і Чако. Там були пограбовані невеликі супермаркети.

Азія

У Китаї поліція проводить масові облави на "проповідників кінця світу": за станом на ранок п'ятниці було затримано понад тисячу сектантів, що поширюють страхітливі чутки.

Переважна більшість затриманих, які займалися розповсюдженням листівок, книг, фільмів та інших матеріалів на апокаліптичну тематику, перебувають в християнській секті "Бог Всемогутній", діяльність якої у Китаї знаходиться під забороною. Наріжним каменем віри цих сектантів є ідея переродження Ісуса Христа у жінку, що проживає в одній з центральних китайських провінцій - жінка нібито з'явилася на Землю рятувати світ.

Україна

Більшість українців (83%) знають про передбачений древніми майя кінець світу, однак тільки 8% у нього вірять. Що, між тим, не заважає ЗМІ активно обговорювати це питання, а заповзятливим людям - здавати підземні бункери в центрі Києва за 10 тисяч доларів на сім днів. Втім, чи вирішив хтось зняти подібний притулок, поки невідомо. Більшість українців більше стурбовані підготовкою до новорічних і різдвяних свят, ніж апокаліпсисом.

- Путін повідомив, коли настане кінець світу

Варто відзначити, що "кінець світу" припав саме на зимове сонцестояння: 21 грудня - найкоротший світловий день у році. Причому у давнину цей день у багатьох народів вважався щасливим днем. Так, у Стародавній Русі 21 грудня відзначали новий рік, а у Китаї за повір'ями починала прокидатися природа. У Європі в день зимового сонцестояння починався цикл язичницьких свят. На Сході ж 20 і 21 грудня - це день Митри, божества, яке в іранській культурі уособлює справедливість.

А ось у ранніх слов'ян день зимового сонцестояння асоціювався з богом смерті - Карачуном. Вважалося, що в найкоротший день у році він пробуджується і забирає сонячне світло. Згідно з повір'ями, якщо у цей день ведмідь у барлозі повернеться, то слід чекати довгої зими. !zn

Читайте також:

Третина українців вірять в кінець світу

Метеорологи пообіцяли на 21 грудня замість кінця світу хвилю похолодання

Вчені дізналися, яким буде кінець світу