2011 став одним з найтепліших в історії

22 сiчня 08:09

Минулий 2011 став одним з найспекотніших за історію метеоспостережень. Нинішній 2012-й може стати ще теплішим.

 

За рівнем середньорічної температури 2011 став дев'ятим найбільш теплим роком за останні 130 років. При цьому дев'ять з десяти найтепліших років за всю історію сучасних метеорологічних вимірювань були після 2000 року (єдиний виняток - 1998 рік).

Центр космічних досліджень імені Годдарда, що входить у структуру НАСА, і який постійно проводить подібні моніторинги, також повідомляє, що в 2011 році середній рівень температур на Землі був вище рівня середини 20 століття на 0,51 градуса за шкалою Цельсія.

За даними Центру, який аналізує дані, отримані сотнями метеорологічних станцій і космічних супутників по всьому світу, найтеплішим за весь час спостережень був 2010 рік. Середня температура, зафіксована в 2011 році, виявилася на 0,12 градуса нижче.

Аналогічний аналіз ситуації зі світовими температурами проводять ще два великих наукових центри: американський Національний центр кліматичних даних при Управлінні зі спостереження за океанами й атмосферою і британське Метеорологічне управління у співпраці з Університетом Східної Англії. Їх дані близькі до висновків Центру космічних досліджень імені Годдарда.

Вважається, що головна причина глобального потепління - підвищення концентрації парникових газів (насамперед, вуглекислоти) в атмосфері. Чим вища є концентрація парникових газів, тим вища температура на поверхні Землі.

У 1880 році (саме тоді нью-йоркська метеорологічна лабораторія, яка згодом стала Центром космічних досліджень імені Годдарда, почала проводити такий моніторинг) концентрація парникових газів в атмосфері складатиме 285 частин на мільйон. У 1960 році концентрація досягла рівня 315 частин на мільйон, нині вона становить 390 частин на мільйон.

Британське Метеорологічне управління (діє з 1850 року) пророкує, що 2012 рік стане одним з найспекотніших.

Читайте також

2011 став найтеплішим у Франції з початку минулого століття

Україна наближається до температурного рекорду