Золото і платину на Землю занесли метеорити

13 вересня 15:24

Близько 4 млрд років тому Землю протягом 200 млн років поливали метеоритні дощі із золота і платини, пише Елена Дузі в статті, надрукованій на сайті газети La Repubblica.

 

«Метеорити, ймовірно, принесли на Землю життя, але вони подбали і про те, щоб вона стала кращою. Золото і платина в буквальному сенсі полилися з небес: бомбардування Землі космічнимb об'єктами розпочалася 4 млрд років тому і тривало 200 млн. років. У результаті планета була покрита «позолотою» з дорогоцінних металів. До такого висновку прийшли вчені з Великої Британії та Німеччини», - пише видання.

На думку вчених, велика частина дорогоцінних металів сходила разом з розплавленим залізом до центру планети, коли гірські породи були ще рідкими і гарячими. «Якби ми могли опуститися на глибину 3 тис. км, і досягти центру Землі і дістати все золото і платину, які там зберігаються, ми могли б покрити ними всю планету шаром товщиною 4 метри», - говорять дослідники Матіас Віллболд і Торстен Кляйне.

Але нам доводиться задовольнятися тим, що впало на Землю в ході запізнілого метеоритного дощу, що стався приблизно через 200 мільйонів років після того, як Земля сформувалася, це 650 млн років після формування Сонячної системи, пояснює автор статті. Дорогоцінні метали, що падали на досить холодну і тверду планету, підхоплювалися конвективними течіями. Саме нерівномірний розподіл покладів дорогоцінних металів і наштовхнув учених на думку про космічне походження золотих і платинових родовищ. Припущення вчених підтвердили і досліди з використанням найсучасніших приладів, повідомляє видання.