Журнал Archaeology назвав головні відкриття 2010 року

14 сiчня 12:27

Журнал Archaeology, який видає Археологічний інститут Америки, назвав десять головних відкриттів 2010 року. Йдеться не лише про розкопані пам'ятки, а й про важливі для археології лабораторні прориви.

 

Журнал Archaeology, який видає Археологічний інститут Америки, назвав десять головних відкриттів 2010 року. Йдеться не лише про розкопані пам'ятки, а й про важливі для археології лабораторні прориви. До списку увійшли:
  • Гробниця Гекатомна, царя Карії, південно-захід Туреччини, IV століття до нашої ери. Поховання з розкішними фресками і мармуровим саркофагом виявили не вчені, а поліція, вислідивши «чорних археологів».
  • Палеолітичні знаряддя праці в Плакіасі, південне узбережжя острова Кріт. Це відкриття перевернуло уявлення про давнє мореплавання й міграцію народів.
  • Царська гробниця в місті майя Ель-сотс, Гватемала, IV століття нашої ери. Серед знахідок - страви з відрубаними пальцями і зубами, а також обгорілий труп немовляти.
  • Стародавні піраміди в південноамериканських джунглях, провінція Хаен на півночі Перу, межа IX-VIII століть до нашої ери.
  • Британське дослідницьке судно Investigator, яке в 1850 році було відправлено на пошуки зниклої арктичної експедиції, але було затерто льодами й покинуто в 1853 році. Виявили канадські дослідники в морі Бофорта.
  • Розшифровка геному неандертальця, яку здійснили вчені з Інституту антропології імені Макса Планка в Лейпцигу. Цей проект був запущений в 2006 році й триває до цього часу.
  • Дослідження дитячих поховань на карфагенскому Тофеті, яке спростувало традиційне уявлення про те, що карфагеняни практикували масові ритуальні дітовбивства.
  • Дослідження останків афарского австралопітека Кадануумуу, що дозволило віднести появу прямоходіння у людей до періоду близько 3,6 мільйона років тому (приблизно на 400 тисяч років раніше, ніж уважали раніше).
  • Залишки старої протестантської церкви Нового світу, Джеймстаун, штат Вірджинія, 1608 рік. Крім усього іншого, саме в цій церкві індіанська принцеса Покахонтас в 1610 році одружилася з англійським поселенцем Джоном Рольфом.
  • Щадний метод радіовуглецевого датування, запропонований американським вченим Марвіном Роувом.
Також журнал Archaeology назвав «закриття» (undiscovery) року - їм визнано спростування теорії, згідно з якою американська культура Кловіс загинула близько 13 тисяч років тому через вибух комети над Північною Америкою. Крім того, Archaeology втретє склав власний список археологічних об'єктів, що перебувають під загрозою через природні й антропогенні фактори. У цей список увійшли:
  • Археологічний парк на півдні Каліфорнії з безліччю доісторичних пам'яток. Там планують збудувати великий масив сонячних батарей в рамках кампанії з розвитку альтернативної енергетики, яку запустив президент США Барак Обама.
  • Затонулі кораблі в Массачусетській затоці. Основна загроза - промислова ловля риб величезними сітками, які «прочісують» морське дно.
  • Давньоримський курорт Алліаной поблизу Пергама (теперішня провінція Ізмір на Егейському узбережжі Туреччини). Прекрасно збережені античні будови, зокрема лазні над геотермальними джерелами, будуть затоплені водосховищем після введення в експлуатацію греблі Йортанли. З протестами виступають як представники ЮНЕСКО, так і місцева інтелігенція, зокрема, співак Таркан.
  • Печера плавців у Єгипті, знаменита своїми наскальними розписами, яким близько 10 тисяч років. Особливо популярною вона стала після фільму «Англійський пацієнт» (епізод знімався не в самій печері, а в декораціях, що імітують її), і з того часу натовпи туристів затоптують печеру.
  • Руїни ассирійської столиці Ашшура в центральній частині Іраку, середина III тисячоліття до нашої ери. Місто стоїть на березі Тигра, і річка підмиває його.

За матеріалами Лента.ru