Запуск першого українського супутника зв'язку відклали на 2014 рік

02 червня 08:00

Супутник «Либiдь» повинен забезпечити Україні пряме телемовлення і широкосмуговий доступ в інтернет. Планується, що апарат буде доставлено на геостаціонарну орбіту ракетою-носієм «Зеніт-2SБ» з космодрому Байконур.

 

Запуск українського телекомунікаційного космічного апарату Либiдь не відбудеться в 2013 році через те, що півтора року узгоджувалася орбітальна позиція для нього. Про це повідомив генеральний конструктор і генеральний директор ВАТ Інформаційні супутникові системи імені Решетньова (ІCС) Микола Тестоєдов.

"Робота йде, але, на жаль, практично на півтора року було призупинення проекту. Справа в тому, що у замовника (Державне космічне агентство України - ред.) були проблеми з оформленням орбітально-частотного ресурсу, простіше кажучи, вирішувалося питання з виділенням Україні точки стояння на геостаціонарній орбіті", - сказав він.

Тестоєдов додав, що ця затримка не дозволить запустити супутник Либiдь в кінці 2013 року, хоча ІCС докладає до цього всіх зусиль. "Ми працюємо, недавно була чергова зустріч у представництві MDA (канадська компанія - ред.), Наша команда з травня працює в Києві", - зазначив він.

Контракт вартістю $254 млн між компанією MDA і Національним космічним агентством України на створення апарату Либiдь був підписаний 15 грудня 2009 року. За цією угодою MDA також має надати Україні два центри управління супутником та іншу пов'язану з цим наземну інфраструктуру.

ІCС виготовляє платформу для українського супутника і, отримуючи від MDA ретранслятор, проводить інтеграцію апарату цілком, а також забезпечує пускову кампанію та обслуговування супутника в космосі.

Супутник Либiдь забезпечить в Україні пряме телемовлення і широкосмуговий доступ в Інтернет. Планується, що апарат буде доставлений на геостаціонарну орбіту ракетою-носієм Зеніт-2SБ з розгінним блоком Фрегат-СБ з космодрому Байконур (Казахстан). !zn

Читайте також:

Україна не зможе вступити в Європейське космічне агентство без збільшення фінансування галузі

Европа вибрала дослідження Юпітера в якості наступної великої космічної місії

НАСА розробить марсіанську стратегію на найближчі 20 років


Індія на три роки скоротила терміни для експедиції на Марс