Японці пробурили найглибшу свердловину на дні океану

11 вересня 14:33

Керівництво експедиції заявило, що "відкрили нові еру наукового буріння океану", і висловили надію, що ці роботи суттєво розширять уявлення людини про природу Землі.

 

Японське науково-дослідне судно "Тікю" (в перекладі з японського означає "Земля") встановило черговий світовий рекорд, пробуривши свердловину глибиною понад 2111 метрів, якщо рахувати від поверхні морського дна. Саме така планка була встановлена ​​раніше - під час робіт на свердловині 504-B на Рифт Коста-Ріка.

У даний момент буріння біля японського півострова Сімокіта триває. Як повідомляє Японське агентство науки і технологій з вивчення морських надр (JAMSTEC), станом на 10 вересня дослідники досягли позначки 2466 метрів.

Роботи проводяться в ході експедиції з вивчення глибоких вугільних пластів (Deep Coalbed Biosphere), що відноситься до міжнародної комплексної програми буріння океанів (Integrated Ocean Drilling Program).

"Ми щойно відкрили вікно в нову еру наукового буріння океану, - повідомляє один з керівників експедиції Фуміо Інагакі (Fumio Inagaki). - Цей рекорд - тільки початок. Наше судно має величезний потенціал, щоб уперше досліджувати ще більш глибокі області. Я сподіваюся, ці роботи суттєво розширять наше уявлення про природу Землі".

Вчені вже отримали перші проби з глибоких вугільних пластів, які буде проаналізовано в лабораторії на борту судна. Дослідники сподіваються, що проби допоможуть більше дізнатися про глибинні форми життя, пов'язані з вуглеводневими системами морських надр. Вони припускають, що ці мікроорганізми можуть бути залучені в процеси формування природного газу або допоможуть у вирішенні фундаментальних наукових питань, пов'язаних з еволюцією, як самої планети, так і життя на ній.

Планується, що роботи триватимуть ще три тижні. За цей час учені збираються пробурити свердловину глибиною 3600 метрів. JAMSTEC обіцяє оперативно повідомляти про нові досягнення в ході експедиції.

Судно "Тікю" здатне бурити свердловини до глибини 10 тисяч метрів нижче рівня моря. У квітні 2012 року японські дослідники вже ставили рекорд, отримавши зразки грунту з глибини 7740 метрів, щоправда, відлік вівся від поверхні океану. Тоді роботи велися в так званій Японській западині на глибині 6883,5 метра, загальна довжина свердловини склала тоді 856,5 метра.

Також нагадаємо, що найглибша в світі свердловина знаходиться на Кольському півострові в районі міста Заполярний. Її глибина складає 12 262 метрів. !zn

Читайте також:

Українські спелеологи встановили світовий рекорд

Вчені запропонували шукати життя на Марсі під метеоритними кратерами