Японський анестезіолог 19 років випускав підроблені наукові статті

03 липня 15:30

Список сфабрикованих японцем статей так великий, що цілком може претендувати на звання найбільшого - їх понад 170. Тепер колеги порівнюють роботи горе-вченого з романами про дослідницькі ідеї, які не мають нічого спільного зі справжньою наукою.

 

Японський вчений протягом 19 років писав і публікував статті, які не мали нічого спільного з реальністю. Результати "з повітря" могли б так і залишитися в наукових журналах. Але підробки все ж були виявлені в ході масштабного розслідування, яке було проведено після статті-спростування, випущеної іншим фахівцем.

Дослідник Ешітака Фудзії (Yoshitaka Fujii), який до лютого 2012 року працював в університеті Тохо (Toho University), примудрився випустити в загалом 172 фіктивних наукових статті, поки комітет, зібраний з членів Японського товариства анестезіологів (Japanese Society of Anesthesiologists), не виявив, що "доктор" не прописав жодних ліків ні одному пацієнтові.

Тепер колеги порівнюють роботи Фудзії з романами про дослідницькі ідеї, не мають нічого спільного зі справжньою наукою.

Список сфабрикованих японцем статей такий великий, що цілком може претендувати на звання найбільшого, відзначає ScienceInsider. Журнали збираються відкликати рекордну за всю історію наукового друку кількість публікацій від одного автора.

Сам горе-рекордсмен відмовляється від будь-яких інтерв'ю, більш того, попросив колег по Товариству не видавати пресі свої контакти.

Додамо, що розслідування почалося після того, як 8 березня 2012 року в журналі Anaesthesia з'явилася стаття, яка ставила під сумнів багато результатів Фудзії. До 9 квітня редактори 23 наукових журналів звернулися до семи наукових інститутів Японії, в яких нібито проводив свої дослідження Ешітака з проханням надати інформацію про роботу анестезіолога.

Зрештою, стало зрозуміло, що жоден інститут не впорається з подібним завданням. За вивчення всіх даних взялися самі представники Товариства на чолі з Кодзі Сумікавой (Koji Sumikawa) з університету Нагасакі.

Комітет вибрав 212 з 249 відомих робіт Фудзії. Вчені перевірили записи, дані та інформацію про учасників досліджень, опитали людей, що мають відношення до роботи анестезіолога.

В результаті з'ясувалося, що 172 статті містили фіктивні дані. Тільки три публікації можна було б вважати справжніми. Щодо 37 колеги Фудзії не змогли винести остаточний вердикт.

У своєму висновку фахівці пишуть, що їх колега надавав фальсифіковані дані з 1993 року. При цьому він встиг "відзначитися" в кількох університетах і лікарнях Японії. Представники Комітету також спробували встановити винність співавторів Фудзії і повідомили, що багато з них були введені в оману горе-анестезіологом. Ешітака навіть не гребував підписуватися за своїх співавторів.

Втім, один із співавторів Фудзії все ж був відзначений в звіті як серйозно винний. Це професор Хіденорі Тоеока (Hidenori Toyooka) з університету Цукуби (University of Tsukuba), який протягом декількох років був науковим керівником Фудзії. (Він також не надає жодних офіційних коментарів з цієї теми.)

Цікаво, що великий обсяг фальшивих статей не дав японському анестезіологу якогось значимого рейтингу. Однак деяку вигоду вчений все ж отримав. Велика кількість публікацій допомогла йому отримати багато посад, забезпечити фінансування проектів та участь у семінарах.

Розслідування, безсумнівно, призведе до відкликання статей Фудзії з журналів. Крім того, редактори наукових видавництв збираються проводити семінари, на яких вченим розкажуть про етичні аспекти медичних досліджень, а також про відповідальність авторів і співавторів за публікацію фіктивних даних.