Японські вчені синтезували сто тринадцятий елемент таблиці Мендєлєєва

27 вересня 10:00

Фізикам з Японії вдалося зафіксувати три ланцюжки розпаду, що відповідають події народження 113-го елементу - 23 липня 2004 року, 2 квітня 2005 і 12 серпня 2012 року. Час життя ядра нового елемента склав від 4,9 до 0,3 мілісекунди.

 

Японські вчені з фізичного центру RIKEN заявляють, що їм вдалося синтезувати атом 113-го елемента таблиці Мендєлєєва - цей елемент був вперше отриманий в 2003 році російськими і американськими фізиками в експериментах з синтезу 115-го елемента, але це відкриття ще не визнано Міжнародним союзом теоретичної і прикладної хімії.

У природі не існує елементів з атомними номерами (числом протонів в ядрі атома) більше 92, тобто важче урану. Більш важкі елементи, наприклад, плутоній, можуть напрацьовуватися в атомних реакторах, а елементи важче 100-го (ферми) можна одержувати тільки на прискорювачах, шляхом бомбардування мішені важкими іонами. При злитті ядер мішені і "снаряда" і виникають ядра нового елемента.

Група вчених під керівництвом Косуке Моріти в статті, опублікованій в Journal of Physical Society of Japan, описують результати багаторічних експериментів на лінійному прискорювачі, розташованому в місті Вако в околицях Токіо. З 2003 року дослідники намагалися отримати 113-й елемент, бомбардуючи на прискорювачі мішень з вісмуту-209 пучком іонів цинку-70, розігнаних до однієї десятої швидкості світла.

В результаті їм вдалося зафіксувати три ланцюжки розпаду, що відповідають події народження 113-го елементу - 23 липня 2004 року, 2 квітня 2005 і 12 серпня 2012 року. Час життя ядра нового елемента склав від 4,9 до 0,3 мілісекунди.

Як вважають японські вчені, їхнє відкриття може стати підставою для Міжнародного союзу теоретичної і прикладної хімії визнати його. У такому випадку японські вчені вперше в історії отримають право дати назву новому елементу.

Однак для визнання вимагається незалежне підтвердження - експеримент повинен бути повторений в іншій лабораторії або в перехресній реакції.

"Це видатний результат, але відтворити його буде вкрай важко, оскільки реєструється приблизно одна подія на рік, а перехресних реакцій не існує", - сказав коментуючи відкриття Андрій Попеко, заступник директора Лабораторії імені Флерова Об'єднаного інституту ядерних досліджень у Дубні (РФ).

Фахівці цієї лабораторії спільно з американськими колегами в 2003 році вперше отримав 113-й елемент. Ядра цього елемента народжувалися в якості "побічного продукту" експерименту з синтезу 115-го елемента. Тоді 115-й елемент був отриманий в реакції злиття ядер америцію-243 і кальцію-48. При розпаді 115-й перетворювався на 113-й, який, у свою чергу, розпадався на більш легкі ядра. Цей результат був офіційно опублікований в науковому журналі Physical Review C на початку лютого 2004 року. У вересні того ж року японські вчені опублікували повідомлення про першу подію народження 113-го елемента в реакції вісмуту і цинку.

Пізніше російські вчені повідомили, що їм вдалося отримав 113-й елемент в експерименті з синтезу 117-го елемента. У червні нинішнього року вчені з Дубни подали заявку в Міжнародний союз з теоретичної та прикладної хімії на визнання сто тринадцятого, 115-го, 117-го і 118-го елементів - всі вони були вперше синтезовані в ОІЯД. !zn

Читайте також:

Таблиця Мендєлєєва поповнилася трьома новими елементами

У таблицю Мендєлєєва включили два нові елементи

У таблицю Мендєлєєва внесуть зміни

Фізики відкрили шість нових ізотопів надважких елементів