Військові інженери запропонували гасити вогонь звуком та електрикою (відео)

13 липня 11:35

Інженери розробили два нових способи гасити пожежу без використання хімікатів. Один з них заснований на впливі магнітного поля на плазму вогню, а інший використовує опромінення звуковими хвилями. В експериментальних установках обидва способи показали свою ефективність, але масштабувати їх поки не вдається.

 

Інженери з американського військового агентства DARPA розробили спосіб гасити пожежу без використання хімічних агентів - за допомогою звуку або електрики. Опис незвичайних вогнегасників наводиться на сайті агентства.Розробники досліджували можливість гасити вогонь за допомогою різних фізичних методів, два з яких виявилися перспективними: вплив змінного магнітного поля та акустичне опромінення.У першому випадку полум'я гасили за допомогою спеціального електрода, вкритого захисною скляною оболонкою. Вплив поля на плазму вогню призводив до утворення потужних потоків частинок - іонних джетів. Потоки фактично здували полум'я і таким чином гасили вогонь. Метод працював при гасінні невеликих вогнищ але виявився погано масштабованим.Інший спосіб гасіння полягав в опроміненні полум'я звуковими хвилями. В експериментальній установці посудину з палаючим гептаном поміщали між двома динаміками. Акустичний вплив динаміків здатний загасити вогонь за кілька секунд. За словами інженерів, така дія звуку пояснюється двома причинами. По-перше, акустичні хвилі стоншують зону згоряння, а по-друге, впливають на поверхню пального, збільшуючи швидкість його випаровування. Це не призводить до збільшення швидкості згоряння, а тільки знижує температуру вогню. В результаті полум'я гасне.

Розробка інженерів може стати в нагоді для створення систем автоматичного пожежогасіння для кораблів і літаків. Автори, проте, відзначають, що їм не вдалося поки знайти спосіб ефективно масштабувати пристрої для застосування на практиці. !znЧитайте також:

Інженери створили штучні ноги, найбільш реалістично копіюють ходу людини (відео)

Вчені оголосили про виявлення бозона Хіггса

Вчені записали звук полярного сяйва (відео)

США готують до запуску у виробництво „зброю майбутнього“ (відео)