Великий адронний колайдер зупинили до 2015 року

17 грудня 09:29

У 2012 році Великий адронний колайдер виконав своє головне завдання - фізикам вдалося виявити сліди нової частинки, яка за всіма параметрами дуже близька до теоретично передвіщеного бозона Хіггса. Ця частинка є останнім відсутнім елементом Стандартної моделі і відповідає за маси всіх інших елементарних частинок.

 

Великий адронний колайдер (ВАК) зупинений на довгі канікули для модернізації - зіткнення протонів на прискорювачі не поновляться протягом наступних 20 місяців, після чого БАК почне працювати на сумарній енергії, майже у два рази вищій за нинішню.

«Операції 2012 року закінчені. Побачимося знову ненадовго в 2013 році під час сеансу протон-ядерних зіткнень. Протон-протонних зіткнень високих енергій відновляться в 2015 році», - йдеться в повідомленні на онлайновому моніторі стану коллайдера.

«До побачення і спасибі за рибу», - пишуть вчені, цитуючи слова з книги Дугласа Адамса «Автостопом по галактиці», де їх вимовляють дельфіни, покидаючи Землю перед її знищенням.

Великий адронний колайдер, створений вченими з багатьох країн на майданчику Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН) в передмісті Женеви - найбільший в історії прискорювач елементарних часток. Він призначений для отримання принципово нових даних про природу матерії і фундаментальні фізичні закони. Вартість його будівництва перевищила 6 мільярдів євро.

Його запуск в 2008 році викликав хвилю хвилювань у пресі - згідно з однією з екзотичних теорій, при зіткненні протонів у колайдері може виникнути чорна діра, яка поглине Землю. Колайдер пропрацював близько трьох років, постійно нарощуючи енергію, але слідів народження чорних дір фізикам виявити не вдалося.

У 2012 році ВАК виконав своє головне завдання - фізикам вдалося виявити сліди нової частинки, яка за всіма параметрами дуже близька до теоретично передвіщеного бозона Хіггса. Ця частинка є останнім відсутнім елементом Стандартної моделі і відповідає за маси всіх інших елементарних частинок.

Відповідно до попереднього розкладу роботи прискорювача, після різдвяних канікул на колайдері буде проведений ще один сеанс зіткнень протонів і ядер свинцю. Цей експеримент проводитиметься з 14 січня по 10 лютого 2013 року.

Після цього Великий адронний колайдер буде зупинений на 20-місячний апгрейд. Після нього вчені розраховують збільшити сумарну енергію зіткнень протонів з нинішніх 8 тераелектронвольт до 14 тераелектронвольт. Підвищення енергії зіткнень дозволить вченим частіше отримувати рідкісні події - наприклад, бачити народження бозона Хіггса, а також дасть більше можливостей для пошуків «нової фізики» - за межами Стандартної моделі. !zn

Читайте також:

На Великому адронному колайдері, можливо, отримано новий вид матерії

На адронному колайдері встановлено світовий рекорд температури: 5,5 трильйонів градусів

Коллайдер зафіксував рідкісний розпад часток, «поховавши» теорію нової фізики

Вчені отримали нові свідчення існування бозона Хіггса