Вчений з Великобританії створив бетон, що не тріскається

27 квiтня 17:25

Вчений з Великобританії пропонує використовувати бактерії бацил megaterium для отримання кальциту, однієї з кристалічних форм природного карбонату кальцію, що може потім знайти застосування в блокуванні пор бетону. Це дозволить запобігти його передчасному руйнування водою та іншими речовинами.

 

Алан Річардсон з Університету Нортумбрії (Великобританія) пропонує використовувати бактерії бацил megaterium для отримання кальциту, однією з кристалічних форм природного карбонату кальцію. Ця речовина може потім знайти застосування в блокуванні пор бетону, що дозволить запобігти його передчасному руйнуванню (водою та іншими речовинами).

Спочатку бактерії культивуються на бульйоні з дріжджів, мінералів і сечовини, а потім додаються до бетону. Використовуючи бетон в якості джерела живлення, Б. megaterium розмножуються, виробляючи все більше кальциту, який виступає в ролі герметика, що заповнює і запечатує тріщини, перешкоджаючи подальшому руйнуванню бетонних конструкцій.

Незважаючи на те, що ще буде безліч експериментів і тестів, вже зараз, за ​​словами вченого, можна починати вірити в «бетон, що не тріскається», який стійкий до впливу навколишнього середовища і коштує не дорожче нинішнього звичайного. Більш того, здається, на сьогодні бетон Річардсона є єдиним реальним рішенням, здатним ефективно протистояти такому явищу, як «бетонний рак», який виникає через масоване проникнення води в пори бетонної маси з подальшим набуханням і розпадом матеріалу. Нарешті, ремонтна суміш, яка містить чудо-бактерії, могла б бути надзвичайно корисною при проведенні відновлювальних робіт на вже існуючих об'єктах. !zn

Читайте також:

Вчені передбачили уповільнення глобального потепління

Вчені запропонували шукати життя на Марсі під метеоритними кратерами

Вчені навчилися охолоджувати матеріали за допомогою лазера