Вчені знайшли спосіб остудити чорні діри

14 листопада 09:57

Американські вчені створили умови, за яких можна змінити масу і рівень гравітації чорної діри. Незважаючи на те, що мова йде про мізерно малі метаморфози, це відкриття здатне допомогти зрозуміти механізм виникнення і саму природу викривлень простору-часу.

 

Самюель Гралла і Олександр Ле Тік з університету Меріленда змоделювали сценарій, при якому на орбіту чорної діри поміщається супутник, що обертається навколо неї з тією ж швидкістю, з якою обертається сама діра - так, щоб ці два об'єкти залишалися нерухомими відносно один одного.

Таким чином, вони відтворили умови, при яких для чорних дір, які знаходяться в русі, можна перевірити гіпотезу, висловлену раніше Стівеном Хокінгом щодо умовних статичних чорних дір.

Відомий фізик передбачив, що чорні діри випромінюють невелику кількість радіації, що залежить від їхньої маси. Однак для того, щоб знайти її, фізикам, крім маси гігантського об'єкта, необхідно знати силу тяжіння на його поверхні. За допомогою сучасних приладів обчислити її можливо було б тільки в тому випадку, якщо б чорна діра перебувала в нерухомому стані.

Команда вчених із Меріленду у своїй моделі помістила на орбіту чорної діри масою приблизно у п'ять мас Сонця і діаметром 30 кілометрів невеликий за астрономічними мірками місяць масою 1 тис. тонн. При цьому виявилися коливання параметрів розглянутого об'єкта.

Згідно з даними дослідників, які використовували для своїх обчислень існуючі рівняння, тяжіння на поверхні чорної діри при цьому зменшилося, а її температура знизилася - хоча і незначно. При початковій температурі чорної діри в одну десятимільярдну градуса вище абсолютного нуля, при додаванні місяця вона опустилася на 10-35 Кельвіна.

Незважаючи на те, що в реальності подібні відхилення навряд чи здійснюють істотний вплив на небесні тіла, дослідження американських учених може допомогти розробити теорію гравітаційних хвиль, сказав Гері Гіббонс з Кембріджського університету у Великобританії. За її допомогою астрофізики сподіваються підтвердити або спростувати положення загальної теорії відносності, а також дослідити поглинання чорних дір один одним.

Вважається, що дві чорні діри, які обертаються навколо одна одної, є потужним джерелом збурень простору-часу. !zn

Читайте також:

Астрономічна камера буде шукати в космосі темну матерію в режимі онлайн


Астрономи вперше зафіксували викривлення простору-часу

Астрономи знайшли «фабрику зірок» (відео)


Астрономи створили першу тривимірну модель вибуху наднової зірки