Вчені знайшли останки невідомого раніше виду динозаврів

11 квiтня 07:41

Вчені припускають, що цей новий вид невеликих пернатих альваресзаврів був останнім видом цих тварин, що мешкали на доісторичному суперконтиненті Гондвана в кінці крейдяного періоду геологічної історії Землі.

 

Палеонтологи відкрили раніше невідомий вид птахоподібного динозавра, що жив на території Аргентини 70 мільйонів років тому. До такого висновку прийшла група аргентинських і шведських учених, які вивчали знайдені тут викопні рештки кісток і яєць.

За словами дослідників, їм вперше вдалося виявити яйця поруч зі скелетом тварини, що належить сімейству альваресзаврів. Розташування яєць поруч із задніми ногами тварини наводить на думку про те, що вони були всередині тіла матері, коли вона загинула.

За словами вчених, останки тварини, яка досягала 2,6 метра завдовждки, представляють новий вид у складі широко відомого сімейства альваресзаврів, яке, у той же час, є однією з найбільш загадкових груп динозаврів у палеонтолоії.

Два яйця, що частково збереглися, і неповний скелет динозавра були виявлені під час розкопок в аргентинській Патагонії, розташованій у південній частині Південної Америки.

Вчені припускають, що цей новий вид невеликих пернатих альваресзаврів був останнім видом цих тварин, що мешкали на доісторичному суперконтиненті Гондвана у кінці крейдяного періоду геологічної історії Землі. Крейдяний період завершився 65 мільйонів років тому катастрофічним вимиранням більшості форм життя, в тому числі всіх динозаврів.

Відповідно до загальноприйнятої теорії, сучасні птахи еволюціонували з двоногих хижих динозаврів - тероподів. Ця група динозаврів включала як невеликих 20-кілограмових альваресзаврів, так і лютих тиранозаврів, вага яких досягала декількох тонн.

Вчені назвали новий вид «бонапартенікус ультімус» на честь аргентинського палеонтолога Хосе Бонапарта, який відкрив перше альваресзавра у 1991 році в Патагонії.

Розкопки очолювали палеонтологи з Арентінского національного музею природних наук і шведського Університету Уппсали.

Повідомлення про відкриття нового виду буде опубліковано у червневому номері журналу Cretaceous Research («Дослідження крейдяного періоду»). !zn

Читайте також:

У Китаї виявлені останки найбільшого пернатого хижого динозавра (фото)

Найбільшого зубатого птерозавра виявили британські палеонтологи

Скам'янілі сенсації

Динозаври з'явилися набагато раніше, ніж припускали вчені