Вчені знайшли докази існування мультиплікації в кам'яному столітті (ВІДЕО)

25 вересня 11:25

Люди кам'яного століття намагалися створити у печерних малюнках ілюзію руху, іншою спробою створити щось на зразок анімації стали аналоги іграшки таумотроп.

 

Незважаючи на те, що мальована мультиплікація і кінематограф з'явилися у XIX столітті, перші спроби зобразити рух були зроблені людиною кам'яного віку. До такого висновку прийшли дослідники з Франції після двадцятирічного вивчення печер, стіни яких були вкриті наскельним живописом епохи палеоліту.

Фахівці аналізували малюнки, що розповідають про події доісторичного життя і часто ілюструють тварин в русі: тих, що скачуть галопом, біжать риссю або крадуться.

Так, на стінах печери Шові розгортається сюжет, відображений доісторичними мисливцями. Десятиметрове «полотно» зображує групу левів, що вистежують і переслідують зубрів.

Дослідники пояснюють, що зубр з печери Шові не дарма намальований з вісьмома кінцівками. Розглядаючи малюнок при світлі смолоскипів під різними кутами, печерні люди насолоджувалися ілюзією руху.

Всього у Франції фахівцями було вивчено 12 печер, що містять в цілому 53 малюнки тварин (двадцять з яких були виявлені в печері Ласко), що рухають лапами, хвостом чи головою.


Окрім наскельного живопису археологи вивчали вкриті зображеннями кам'яні і кістяні диски з отворами всередині, з відображеними на обох боках тваринами в різних позах.

Знахідки виявилися зразками доісторичних таумотропів - дисків з малюнками на різних сторонах, обертання яких навколо осі створює ілюзію єдиного зображення.

Принцип дії таумотропа (назва в перекладі з давньогрецької означає «чудо обертання») базується на здатності людського ока запам'ятовувати зображення на частки секунди.

Вважається, що перші такі іграшки з'явилися в XIX столітті, але у 2007 році французькі вчені експериментально довели, що це не зовсім так. Обертаючи древній диск можна було спостерігати, як тварина почергово міняє позу від стоячої до сидячої.

«Таумотропи палеоліту можна вважати найдавнішим кроком людства на шляху до винаходу кінематографа», - кажуть дослідники. !zn

Читайте також:

За мільйон років стародавні люди з’їли майже всіх великих хижаків

Вчені виявили, що стародавні люди навчилися користуватися вогнем мільйон років тому

У Китаї знайшли останки невідомого предка людини (фото)