Вчені запропонували шукати життя на Марсі під метеоритними кратерами

17 квiтня 08:13

Метеоритні кратери на Марсі цілком можуть ховати в собі життя і буріння ґрунту на їхньому дні - це найпевніший спосіб знайти живих представників позаземних форм життя.

 

Вчені вважають, що шукати життя на інших планетах найкраще у метеоритних кратерах. Раніше на нашій планеті фахівці виявили невеликі організми, глибоко під поверхнею землі, де близько 35 млн років тому впав великий астероїд. Фахівці вважають, що організми є доказом того, що такі кратери є своєрідним притулком для мікробів, захищаючи їх від впливу зміни пір року, глобальних потеплінь або льодовикових періодів.

Дослідники вважають, що метеоритні кратери на Марсі також цілком можуть ховати в собі життя і буріння ґрунту на їхньому дні - це найпевніший спосіб знайти живих представників позаземних форм життя.

Фахівці з Університету Едінбургу пробурили майже 2-кілометрову свердловину під астероїдним кратером в американському Чесапіку. Зразки підземних порід показали, що мікроорганізми нерівномірно поширилися через вплив зверху. З іншого боку, удар метеорита створив спресовані породи, які, подібно до кришки люка, захищали мікроорганізми від зовнішнього несприятливого впливу.

Дослідники говорять, що в даному замкнутому середовищі мікроби живуть уже майже 35 млн років, причому саме подібна ізоляція врятувала їх від несприятливих умов нагорі. «Вплив метеорита вбив усе живе нагорі, але створив умови, що підтримують ізольоване життя знизу», - йдеться у дослідженні, результати якого були опубліковані в сьогоднішньому номері журналу Astrobiology. !zn

Читайте також:

Половина українців вірить в інопланетян

Вчені знайшли на метеориті сліди інопланетного життя

Золото і платину на Землю занесли метеорити

Ізольовані на 4 млн років бактерії виявилися стійкими до антибіотиків