Вчені записали звук полярного сяйва (відео)

10 липня 05:21

Вчені записали аудіозапис ударів під час північного сяйва. Ці звуки можуть бути спровоковані аналогічними процесами, які відбуваються при світінні верхніх шарів атмосфери.

 

Вчені з фінського інституту Аальто опублікували аудіозаписи ударів, які супроводжують північне сяйво. За попередніми даними, ці звуки можуть викликатися тими ж процесами, що і світіння верхніх шарів атмосфери.

Локалізувати звуки, які супроводжують полярне сяйво, вчені змогли за допомогою трьох мікрофонів, два з яких записували відображені звукові хвилі. Джерело ударів у місці проведення спостережень виявилося на висоті 70 метрів над землею. Без посилення записані звуки слабо відрізнялися від навколишнього шуму і нагадували легкі потріскування.

Полярне сяйво спостерігається у верхніх шарах атмосфери на висоті від 100 до 400 кілометрів, тому, якщо звуки, які супроводжують його, виникають на тій же висоті, почути їх з землі неможливо. Тим не менше, за словами професора Унто Лайне, ті ж явища, які викликають полярне сяйво, можуть викликати і звукові коливання у приземних шарах атмосфери. Вони пов'язані з проникненням в атмосферу високоенергетичних частинок сонячного вітру.

Як саме бомбардування атмосфери, що викликає сяйво, призводить до виникнення ударів, ученим поки не зрозуміло. Дослідницький проект з вивчення акустики полярних вогнів в університеті триває з 2000 року, але за відсутності робочої моделі процесу дослідники остерігаються однозначно пов'язувати записувані звуки з сяйвом.

Ключову роль у формуванні полярних вогнів грає магнітне поле Землі. Саме воно визначає ті зони, куди переважно потрапляють заряджені частинки сонячного вітру. Полярні сяйва зустрічаються і на інших планетах з досить потужним магнітним полем, наприклад на Юпітер і Сатурн. Забарвлення вогнів визначається складом атмосфери планети. !zn

Читайте також:

Вчені змоделювали загибель Землі (відео)


Вчені попередили про загрозу раптового колапсу екосистеми Землі

Астрономи описали зірку-двійника Сонця