Вчені з CERN готуються оголосити про виявлення бозона Хіггса

02 липня 12:22

За даними британських ЗМІ, про відкриття бозона Хіггса буде оголошено ції середи під час наукового семінару у штаб-квартирі CERN в Женеві. Як вважають фізики, після Великого вибуху, що поклав початок Всесвіту 13,7 мільярда років тому, сила, яка породжує бозон Хіггса, дала початок утворенню галактик, зірок і планет з початкового хаосу.

 

Учені з Європейської організації з ядерних досліджень (CERN) готуються оголосити про відкриття бозона Хіггса - теоретично ймовірної елементарної частинки, виявлення якої дозволить науці розгадати загадку механізму утворення маси. Відкриття бозона Хіггса, який отримав у ЗМІ назву "частинки Бога", має підтвердити пануючу у сучасній науці Стандартну модель взаємодії між елементарними частинками.

Про ймовірну сенсацію повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на британські ЗМІ. Останні нібито спираються на свідчення вчених, що працюють у CERN та інших провідних центрах світової фізики. За їхніми словами, про відкриття бозона Хіггса буде оголошено в середу (4 липня) під час наукового семінару у штаб-квартирі CERN в Женеві. Відомо, що на семінар вже запрошений британський вчений почесний професор Единбурзького університету 83-річний Пітер Хіггс (Peter Higgs), який у 1964 році передбачив існування цієї частки.

Нагадаємо, раніше на початку червня офіційний мікроблог експерименту CMS - одного з чотирьох головних детекторів Великого адронного колайдера - заявив, що кількість зіткнень і щільність потоку протонів у колайдері доведені до рівня, при якому у прискорювачі повинен народжуватися і розпадатися на інші частинки один бозон Хіггса на годину.

- Великий адронний колайдер готовий для народження передвіщеної лише теоретично елементарної частинки

Згідно зі Стандартною моделлю, вона виникає під впливом поля Хіггса, яке надає матерії масу. Це поле неможливо вловити приладами, і єдиним доказом його існування має стати відкриття бозона Хіггса. Як вважають фізики, після Великого вибуху, що поклав початок Всесвіту 13,7 мільярда років тому, сила, яка породжує бозон Хіггса, дала початок утворенню галактик, зірок і планет з початкового хаосу.

На думку фізиків, виявлення цієї частки має стати найбільшим відкриттям в галузі знань про закони Всесвіту за останні десятиліття. Пошук бозона Хіггса був однією з головних цілей будівництва Великого адронного колайдера (LHC) - гігантського прискорювача елементарних частинок, на якому працюють учені зі всього світу. Колайдер розташований під землею на кордоні Швейцарії та Франції.

Якщо бозон Хіггса не буде виявлено, це доведе обмеженість Стандартної моделі. В результаті виникне необхідність пошуку альтернативної теорії походження маси відповідно до так званої нової фізики.

На Великому адронному колайдері пошуками бозона Хіггса незалежно один від одного займаються дві групи вчених - ATLAS і CMS. Під час своїх досліджень фізики виявили близько 300 частинок, що нагадують бозон Хіггса. Проте накопичених даних досі не вистачало, щоб оголосити про те, що "частинка Бога" знайдена.

Для того, щоб бути впевненими у відкритті, вченим необхідно домогтися ступеня ймовірності, яка визначається в науковому побуті як "сигма п'ять". Вона означає, що ймовірність того, що знайдена частка є бозоном Хіггса, становить 99,99995%.

Професор Джон Елліс (John Ellis), провідний науковий співробітник CERN, заявив в інтерв'ю британським журналістам, що необхідна ступінь ймовірності буде досягнута науковим групами до середи. "Наскільки я знаю, експерименти груп ATLAS і CMS продемонстрували ступінь ймовірності "сигма чотири" (тобто 99,99%). Будучи об'єднаними, результати роботи двох груп, можливо, дадуть результат вище "сигма п'ять". Проте робота не завершиться раніше середи", - сказав він.

У грудні 2011 року фізики, що працюють на детекторі ATLAS на Великому адронному колайдері, оголосили, що бачать деяке перевищення сигналу над фоном в інтервалі від 116 до 130 гігаелектронвольт.

Бозон Хіггса - останній відсутній елемент сучасної теорії елементарних частинок, так званої Стандартної моделі. Ця гіпотетична частинка відповідає за масу всіх інших елементарних частинок. Проте теорія не дозволяє точно встановити масу бозона Хіггса. Раніше керівники експериментів на колайдері заявляли, що до кінця року вони зможуть з великою часткою впевненості сказати, що бозон Хіггса існує, або ж, навпаки, "закрити" його.

Великий адронний колайдер (ВАК), створений вченими з багатьох країн на майданчику Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН) в передмісті Женеви - найбільший в історії прискорювач елементарних часток. Він призначений для отримання принципово нових даних про природу матерії і фундаментальні фізичні закони. Вартість його будівництва перевищила шість мільярдів євро. !zn

Читайте також:

Архів Ейнштейна виклали в інтернет

Пучки протонів у Великому адронному колайдері досягли рекордної енергії

Вчені отримали більше впевненості в існуванні бозона Хіггса


CERN скасував упіймання бозона Хіггса і суперсиметрії