Вчені визначили найбільш мерзенний звук у світі

12 жовтня 07:39

Вчені визначили, що найнеприємнішими стають звуки високої частоти, які знаходяться в діапазоні частот від 2000 до 5000 Гц. Саме таким виявився скрежіт ножа по склу.

 

З'ясуванням, який же звук викликає у людей найбільше роздратування, займалася група дослідників з Університету Ньюкасла. І в результаті, орієнтуючись на реакції мозку 13 піддослідних, вченим вдалося скласти свого роду анти-хіт-парад з 74 звуків.

«Ми повідомили піддослідним, що вони будуть слухати неприємні звуки у МРТ-сканері, але не уточнювали характеру цих неприємних звуків або спільної мети дослідження», - розповіли вони, пояснивши таку позицію тим, що метою дослідження було не тільки виявити найбільш неприємний звук, але і зрозуміти, яким чином вухо передає звуки у мозок, який у свою чергу сприймає їх як приємні або неприємні.

При цьому важкість поставленого перед вченими завдання полягала в тому, що їм необхідно було виключити емоційні та культурні асоціації, які виникають, коли людина чує певні звуки, наприклад, плач дитини або звук блювоти. Тому такі звуки в експерименті не використовувалися. У результаті британські дослідники з'ясували, найнеприємнішими стають звуки високої частоти (в діапазоні частот від 2000 до 5000 Гц) - їх «терпіти» людському вуху складніше за все. Таким виявився скрежіт ножа по склу.

Окрім скреготу ножа, іншим найбільш неприємним шумом визнаний звук крейди, що пише по дошці.

Частиною дослідження також стало й з'ясування того, як звуки впливають на слухову зону кори головного мозку, а також мозжечкову мигдалину - особливу область мозку, що відповідає за емоції. Виявилося, що, коли людина чує неприємний звук, мигдалина реагує на підвищену активність кори головного мозку, тим самим викликаючи у нас негативну реакцію.

«Схоже, в цей момент включається якийсь дуже примітивний процес. Неприємний звук сприймається як сигнал можливої небезпеки», - поділився один з дослідників доктор Кумар.

У свою чергу керівник дослідження професор Тім Гріффітс з університету Ньюкасла відзначає, що краще розуміння реакцій мозку на звук, якого вдалося домогтися завдяки останнім дослідженням, може допомогти у вивченні того, чому у деякі люди більш чутливі до неприємних звуків, ніж інші, що в свою чергу допоможе в лікуванні мігреней, викликаних різними звуками, мізофоніі - важкої форми непереносимості певних звуків, а також тіннітуса - відчуття постійного шуму у вухах. !zn

Читайте також:

Учені навчилися стирати свіжі спогади

Мозок виявився здатним вчитися під час сну

Учені виявили вразливість у системі безпеки людського мозку