Вчені виявили екзопланету, на якій іде силікатний сніг

15 березня 07:08

У гарячій атмосфері планети HD 189733b йдуть дощі з силікату магнію, мінералу, який зазвичай знаходять у земній корі.

 

Учені з університету Ексетера (Exeter University) досліджували розподіл температури атмосфери планети по висоті за допомогою космічного телескопа Hubble. Виявилося, що на висоті до 500 кілометрів розігрів атмосфери не перевищує 1280 кельвінів, у той час як зовнішні шари батьківська зірка екзопланети «прогріває» до 3200 К.

Вивчення спектра поглинання також показало, що світло в атмосфері HD 189733b розсіюється на частинках силікату магнію (MgSiO3). Ця речовина зустрічається у земній корі. При різних тисках вона утворює різні мінерали. Геологи використовують її як позначку для визначення глибини, на якій утворилася та чи інша порода (чим більша глибина, тим вищий тиск).

Астрономи з Великобританії з'ясували, що при певному тиску і при температурі 1300 К силікат сублімує (перетворюється з твердого тіла на газ).

У результаті вчені прийшли до висновку, що у нижніх шарах атмосфери газового гіганта частки MgSiO3 «випаровуються», піднімаються у верхні шари, де температура навколишнього «повітря» опускається нижче точки сублімації.

Там силікати знову перетворюються на тверді частинки (формуванню своєрідних пластівців снігу додатково сприяють сильні вітри), які знову падають до поверхні планети. Досягаючи нижніх шарів, вони знову нагріваються і знову сублімують. !zn

Читайте також:

Телескопи NASA зняли близько сонця «корабель прибульців на заправці» (фото/відео)


Україна увійшла до п'ятірки країн-лідерів за кількістю космічних запусків

Американські астрономи виявили в космосі «водний світ»