Вчені виростили людську печінку зі стовбурових клітин

28 червня 12:00

На Міжнародній конференції з дослідження стовбурових клітин у Йокогамі японські вчені представили результати розробки новаторської технології зі створення штучної печінки.

 

Вчені з університету Йокогами (Yokohama City University) виростили зі стовбурових клітин людську печінку. Щоправда, пересадити її хворому поки не вдасться. По-перше, отримана структура дуже маленька - всього близько п'яти міліметрів у діаметрі, а по-друге, вона була вирощена у голові піддослідної миші.

Крім того, орган, вирощений Хідекі Танігуті і Таканорі Такебе, ще належить перевірити на «профпридатність», тобто, чи виконує він необхідні функції. Тим не менше, вже зараз багато фахівців називають роботу японців проривом у трансплантології.

У своїй роботі вчені використовували індуковані плюрипотентні стовбурові клітини, які були «запрограмовані» на перетворення у клітини печінки. Крім цього вчені додали клітини зародкової сполучної тканини - мезенхіми і клітини з крові пуповини.

«Ми змішали кілька видів клітин, і вони самостійно зібралися у структури майже ідентичні тканинам людської печінки. Ми самі були здивовані!. Пізніше отримані структури дослідники пересадили всередину черепа живих мишей з важким імунодефіцитом. Рясний приплив крові до мозку звірків сприяв посиленого росту нового органу, а ослаблений імунітет не міг викликати відторгнення внесених ззовні тканин», - сказав Такебе.

Вже через 48 годин клітини стали формуватися у крихітну печінку. Кількість і склад глікогену і амінокислот повністю відповідали людському органу.

«Отримана нами печінка ще далека від ідеальної, - говорять вчені. - Нам ще належить знайти спосіб відтворення жовчних проток і збільшення розмірів органу».

Результати роботи японці представили на Міжнародній конференції з дослідження стовбурових клітин в Йокогамі (ISSCR 2012). З цієї причини докладний опис поки не опубліковано в рецензованих журналах. Зараз дослідники Країни висхідного сонця проводять ретельний аналіз отриманого органу, щоб зрозуміти справжню цінність своєї роботи. !zn

Читайте також:

Вчені створили з вірусу вакцину від кокаїнової залежності

Київський Центр серця отримає можливість рятувати більше пацієнтів

Вчені виростили частину серця зі стовбурових клітин