Вчені створять генетично модифіковану ялинку, яка буде світитися у темряві

19 грудня 10:23

Для створення незвичайного дерева вчені мають намір пересадити йому ген медузи, який буде відповідати за появу у хвої зеленого флуоресцентного білка і світляка, який відповідає за синтез ферменту люціферази. Таке дерево буде коштувати близько $320.

 

Британські генетики з університету Хартфордшира придумали, як за допомогою генної інженерії змусити ялинкові голки випромінювати власне світло. Для цього вони збираються пересадити ялині два гени, взяті у медуз та світлячків. Один із них відповідає за виробництво зеленого флуоресцентного білка, а другий виробляє фермент люціферази.

Молодий пагінець планується заразити нешкідливою бактерією, яка несе необхідні гени і вбудовує їх у ДНК дерева. Потім за допомогою хімічної речовини люцеферина, включеної до складу добрив, буде активовано фермент, який у свою чергу «увімкне» білок. У підсумку модифікована хвоя буде світитися як у темряві, так і при денному освітленні.

При розробці цієї ідеї, вчені спиралися на попередні успішні наукові роботи. Раніше подібним шляхом були створені шовк, картопля і навіть миші та поросята, що світилися в темряві.

Єдиною проблемою, яку бачать автори проекту, є ціна дивовижної ялинки. За їхніми підрахунками таке дерево буде коштувати близько $320 і виявиться по кишені далеко не всім. Однак вони вважають, що такий незвичайний товар в будь-якому випадку буде користуватися попитом.

Ідея має потенціал для розвитку. Адже не так давно у природі були відкриті синій і червоний флуоресцентні білки. Так що в майбутньому можна створити різдвяні і новорічні дерева, які будуть випромінювати різнобарвне світіння. !zn

Читайте також:

У День святого Миколая запалять вогні на головній ялинці України

У Києві новорічні ялинки продаватимуть з чіпами і штрих-кодами

Новорічну ялинку в Києві прикрасять піксельною верхівкою з ефектом 3D