Вчені створили цифровий аналог живого організму

23 липня 18:59

Створення цифрового аналога реальної бактерії відкриває для науки кордони, які важко переоцінити. У перспективі дослідники зможуть створювати складніші організми, відтворюючи їх діяльність на комп'ютерах.

 

Найпростіший мікроорганізм, який викликає інфекції, що передаються статевим шляхом, став першим у світі біологічним організмом, функціонування якого було до найдрібніших деталей можна симулювати на комп'ютері. Комп'ютерна модель життя являє собою перший реально працюючий цифровий зразок, що симулює повний цикл хіміко-біологічних реакцій живого організму від народження до загибелі.

Вчені кажуть, що мікроорганізм Mycoplasma genitalium є хорошим кандидатом на відтворення «у цифрі», оскільки його геном містить всього лише 525 генів. Для порівняння, людський геном містить понад 20 500 генів.

Автори експерименту говорять, що створення цифрового аналога реальної бактерії відкриває для науки кордони, які важко переоцінити. У перспективі дослідники зможуть створювати складніші організми, симулюючи їх діяльність на комп'ютерах. Також це дозволяє повністю в цифровій формі генерувати віртуальні моделі організмів, експериментувати з ними і досліджувати їх.

Маркус Коверт, професор біоінженерії в Стенфордському університеті, говорить, що подібні організми, модельовані на комп'ютерах дозволяють вченим у реальному часі обмінюватися своїми даними і проводити спільні дослідження, перебуваючи в різних частинах планети. «В майбутньому ми за допомогою такої техніки можемо зрозуміти, наприклад, як багато генів провокують ракові пухлини, а також краще зрозуміти, як боротися з тими чи іншими невиліковними на сьогодні хворобами. Зараз очевидно, що такі хвороби, як рак, не обмежені одним геном, відтворюючи діяльність генів на комп'ютері, ми набагато краще зрозуміємо суть захворювання», - говорить він.

За словами Коверта, для створення моделі організму, вчені використовували понад 900 джерел даних про Mycoplasma genitalium, щоб модель на 100% точно відображала роботу реального організму. Створена модель повністю ідентично відтворює всі 28 наявних у цієї бактерії клітинних процесів. Нагадаємо, що бактерія Mycoplasma genitalium являє собою одноклітинний організм, робота якого викликає у людей такі захворювання, як запалення сечо-статевої системи у чоловіків або рак шийки матки у жінок. !zn

Читайте також:

Астрономи «зважили» чорну діру

Вчені змоделювали загибель Землі (відео)

Вчені виростили людську печінку зі стовбурових клітин

Вчені виявили гени, пов'язані з інтелектом