Вчені: Стоунхендж виявився більш древнім, ніж вважалося

28 листопада 17:52

Вчені виявили в Стоунхенджі не знайдені раніше траншеї, які доводять, що споруда використовувалася для здійснення ритуалів ще до появи кам'яних колон. Про знахідку повідомляє BBC News.

 

Фахівці знайшли траншеї під час дослідження близького до поверхні шару землі в районі кам'яного монумента. Дві виявлені канави розташовані паралельно одна до одної, і дослідники припускають, що вони могли бути маршрутом для процесій, якими відзначався день літнього сонцестояння. Вчені не виключають, що подібні ритуали могли проводитися і до встановлення близько п'яти тисяч років тому кам'яних стовпів.

Нещодавно інший колектив авторів, який проводив комплексне дослідження ландшафту навколо Стоунхенджа, з'ясував, що споруду оточували два паркани, побудовані в формі концентричних кіл.

Стоунхендж був створений у новокам'яному і бронзовому століттях, і його призначення досі остаточно не з'ясоване. Однак багато фахівців вважають, що кам'яна споруда використовувалась, переважно, для відправлення релігійних обрядів.